Vilken kamera ska man välja?

with 1 kommentar

Som en fortsättning på inlägget om hur man går från nybörjare till fotograf så tänkte jag idag skriva lite om en sak som ofta skiljer nybörjare åt från professionella fotografer: utrustning. Jag vill dock börja med att påpeka att det inte är utrustningen som gör fotografen. Fördelen dyrare utrustning har är direkt teknisk: möjligheten att ta mera kvalitativa bilder. Jag vill dock understryka att man har möjligheten att ta bilder som rent tekniskt är av högre kvalitet. Det spelar dock ingen roll hur stor sensor din kamera har om du ändå inte vet hur du skall använda kameran. Om du till exempel fokuserat din bild fel vid fotograferingstillfället så går bilden ändå inte att rädda. En bra kamera för dig är med andra ord en kamera som du vet hur du skall använda. 

 

Blomstrande_Allt_om_kamerautrustning_04 Så här ser min kamerautrustning ut

Jag måste säga att jag inte är den största fantasten när det kommer till utrustning. Jag älskar att förnya, byta ut och förbättra min utrustning men i alla val går jag endast på känsla, vad som passar mig och mitt sätt att arbeta. Det finns därför garanterat argument till varför jag borde byta ut det ena till det andra men det är saker jag inte bryr mig så mycket i eftersom detta upplägg för tillfället passar mig väldigt bra.

I det här inlägget kommer jag gå igenom min kamerautrustning och berätta varför jag vill jobba med detta upplägg. Jag kommer även komma med en del tips och tankar för hur man kan tänka om man vill påbörja eller komplettera sin kamerautrustning.

Vad ska man tänka på då köper kamerautrustning?

Det finns flera saker att tänka på då man investerar i en kamerautrustning. Först och främst skulle jag vilja påpeka att den rätta kameran för dig inte nödvändigtvis är den dyraste kameran som din budget tillåter. Läs mera om skillnaden mellan billigare och dyrare kameror här under. Din kamerautrustning måste även bestå av andra saker än bara kamerahuset, se till exempel min kamerautrustning här ovan. Att samla ihop en bra kamerautrustning som passar dig och ditt sätt att fotografera är inte lätt. Vill du fotografera olika motiv i olika förhållanden kan du behöva en mängd olika objektiv för att passa de olika ändamålen. Ändå är det viktigt och vettigt att inte samla på sig mera utrustning än man måste eftersom en tung kameraväska inte är något roligt att släpa omkring med. Vad din kamerautrustning måste innehålla är helt upp till vad du skall fotografera, något du oavsett måste införskaffa är dock själva kamerahuset så vi kan börja i den ändan.

 

Vilken kamera?

När du väljer en kamera finns det tre faktorer jag skulle rekommendera att du beaktar: din nivå som fotograf, din budget och i vilket ändamål du behöver kameran. Om du är en nybörjare kan det tyckas onödigt att spendera stora pengar på den dyraste systemkameran om du inte vet hur du skall använda den. Köp istället en lite billigare kamera med färre funktioner som du sedan lär dig hur du skall använda. När du växer ifrån den kameran kan du istället avancera till en kamera med flera funktioner (och vid det här laget har du samlat tillräckligt med kunskap för att kunna göra ett bättre köpbeslut). Om du äger en kamera som fungerar som den ska och passar ditt ändamål så ska du inte känna att du måste avancera bara för att bli tagen på allvar. Det är nämligen en annan viktig fråga som bestämmer vilken kamera du skall ha: vad fotograferar du och för vem? Vet du att du vill fotografera din vardag och resor är det väsentligt att ha en kamera som är lätt att bära med sig. Även om du vill ha en professionell kamera så kanske den dyraste och största systemkameran inte passar dig eftersom kamerahuset kan vara för tungt och klumpigt. Istället kanske du inte alls skall köpa en systemkamera utan satsa på en kvalitativ spegellös digitalkamera. Det är inte din utrustning utan dina bilder som skall övertyga om din kvalitet som fotograf. Så gå inte i fällan och köp den största och dyraste utrustningen du har råd med bara för att verka professionell.

 

Blomstrande allt om kamerautrustning vad tänka på då köpa kamera

Min rese- och vardagskamera som jag också oftast använder för att fotografera bilderna hit till Blomstrande.

Vad är en bra kamera?

Det här nosade vi på redan i den förra punkten. Vad som är en bra kamera beror alltså helt och hållet på vad du vill använda den till. En bra kamera är en kamera som passar din budget och som du förstår hur du skall använda för att kunna utnyttja till fullo. En bra kamera är även förstås en kamera som passar ditt ändamål. Tycker du till exempel om att arbeta med video så är en bra kamera för dig en kamera som har både foto och filmmöjligheter. Sist och slutligen är en bra kamera en kamera som du bär med dig. Mina systemkameror som är mina verktyg i arbetet är för värdefulla för att jag skall bära med dem i vardagslivet. Då har jag istället en annan kamera som är lätt och snygg (!) som jag tycker om att bära med mig på stan och på fester. Den här kameran köpte jag förra sommaren inför min resa till USA då jag visste att jag ville ha en kamera som var lätt att bära med sig. Eftersom jag är van att själv ha full kontroll över kamerans inställningar då jag fotograferar så var det viktigt för mig att hitta en digitalkamera som jag kan ställa in alla inställningar manuellt på. En annan viktig sak var att det skulle vara möjligt att fotografera i RAW (det filformat som samlar in mest information och därmed skapar de största och mest kvalitativa bilderna).

 

Vilka objektiv?

Satsar du på att köpa en systemkamera så måste du komma ihåg att kamerahuset bara är halva köpet. Många systemkameror kan man få som paketpris där det ingår objektiv. Dessa paketpris innehåller oftast normalzoomobjektiv som oftast är av en ganska dålig kvalitet (de är till exempel inte särskilt ljuskänsliga vilket betyder att du måste använda blixt om du vill fotografera i mörka förhållanden). Även om dessa kamerapaket kan kännas som rätt val för den som vill börja fotografera så kanske jag personligen inte skulle rekommendera dem. För även om du kan köpa flera objektiv i ett senare skede så skulle jag alltid förespråka att man skall försöka hålla sin utrustning så liten som möjligt. Det är bättre för plånboken och ryggen då du inte behöver släpa omkring på en mängd olika objektiv. Sätt därför istället lite mera tid på att undersöka vilken typ av objektiv som skulle passa dig och ditt fotografi.

 

Blomstrande_allt_om_kamerautrustning_01

Mina objektiv, från vänster: Sigma 70-200 mm f/2.8, Sigma 30 mm f/1.4, Sigma 85 mm f/1.4, Tamron 28-70 mm f/2.8 och Nikkor 50 mm f/1.4.

Min samling har växt med åren och innehåller idag sex olika objektiv. Av dessa sex är två stycken zoomobjektiv och de övriga tre är alla fasta objektiv. Jag bär inte med mig alla dessa objektiv då jag går någonstans utan väljer ut de som passar bäst för det jag skall fotografera. Till exempel för porträttfotografi är fasta objektiv väldigt populära eftersom de är väldigt ljuskänsliga. De fasta objektiven kommer i en mängd olika brännvidder men för porträttfotografi är t.ex. 85 mm väldigt tacksamt. Den långa brännvidden gör att bilden blir mera inzoomad vilket skapar ett behagligt djup. Det korta skärpedjupet skapar en suddig och mjuk bakgrund som gör att modellen sticker ut från bakgrunden. De fasta objektiven går dock inte att zooma med och kan därför vara något begränsande att jobba med. Vill du till exempel fotografera landskap eller interiörer så kan det vara mera behändigt att ha ett zoomobjektiv. Skall du fotografera mycket inomhus är 85 mm troligen något för inzoomat och du behöver istället ett mera vidvinkligt objektiv som rör sig kring ca 30 mm. Vilka objektiv du skall ha i din samling är totalt upp till dig och ditt sätt att fotografera. Det finns inget som säger att du inte kan fotografera alla dina bilder med ett 100 mm teleobjektiv eller ett 10 mm vidvinkelobjektiv.

 

Här under har jag fotograferat samma motiv med samma kamera, men med två olika objektiv, för att visa hur objektivets brännvidd påverkar bilden. Båda bilderna är tagna med samma inställningar.

 

Blomstrande allt om kamerautrustning vad tänka på då köpa kamera

Blomstrande allt om kamerautrustning vad tänka på då köpa kamera

Överst en bild tagen med 85 mm, nederst en bild tagen med 30 mm. För att ta den nedre bilden var jag tvungen att gå mycket närmare motivet. Även om jag gjorde det så kan ni se att det mera vidvinkliga objektivet gör att man ser bordets kant till vänster i bild och även böckerna ser något utdragna ut. 

 

Innan du köper objektiv skulle jag därför rekommenderade att testade på olika modeller för att se vad som skulle passa dig och ditt sätt att fotografera. Kanske har du någon i bekantskapskretsen som har en systemkamera med objektiv som du kan prova på, om inte så kan du göra detta i butiken. Testa med att fotografera med olika typer av objektiv, både zoom objektiv och fasta objektiv, olika brännvidder och olika ljuskänslighet för att hitta det som som du tycker mest om. Det är viktigt att din kamerautrustning passar ditt sätt att fotografera och ditt uttryck.

 

Vad är skillnaderna mellan dyr och billig kamerautrustning?

 

En mera avancerad och dyrare kamera ger bilder av högre teknisk kvalitet. Ifall du endast använder dina bilder i privat bruk, och inte gör några stora utskrifter, så är det här ingen utrustning du behöver. Vill du dock sälja eller skriva ut dina bilder så behöver du investera i utrustning som generar bilder av sådan kvalitet som håller att skrivas ut i större format. Det är kamerans sensors kvalitet och storlek som bestämmer bildkvaliteten och köper du dyr utrustning är det en bra sensor som du lägger dina pengar på. Sensorn kan jämföras med filmen som man använder i analoga kameror, det är den som registrerar bilden.

Dyrare kameror har alltså större sensorer men de är även av bättre kvalitet, alltså antalet pixlar som man brukar ange i megapixlar. Det är ett begrepp som många känner till och vanliga pocketkameror säljs ofta genom att man betonar hur många megapixlar kameran har. Dock finns det pocketkameror som har flera megapixlar än systemkameror men det betyder inte att pocketkamerorna genererar bilder av högre kvalitet. Detta eftersom sensorn i pocketkamerorna är mycket mindre. Låt dig därför inte luras av ett högt antal megapixlar, för det är inte det enda som bestämmer kamerans bildkvalitet.

 

Blomstrande_Allt_om_kamerautrustning_03

Mina kamerahus har alla en fullformatssensor.

 

Vill man satsa på sitt fotografi så är investeringen i professionell utrustning ett stort och viktigt steg. Det är svårt att veta hur mycket man ska satsa men en grundtanke kan vara att om du inte själv vet vad de fina dyra funktionerna gör så är kameran för avancerad för dig och då behöver du den inte. Detta betyder ju inte att du inte kan köpa en sådan kamera och lära dig, men själv har jag istället satsat mera pengar på objektiv som hjälpt mig att utveckla mitt öga för komposition istället för att betala för funktioner på en kamera som jag ändå inte använder.

 

Vad skulle vara mitt tips till en någon som vill gå vidare från mobilkameran?

Nu som då så kontaktar bekanta mig och ber om tips om vilken kamera de ska investera i. Jag känner mig egentligen som fel person att svara på en sådan fråga men ger alltid rådet att de ska tänka på vad det är de vill med sitt fotografi.

Om du vill ha en kamera att använda i vardagen och skapa bilder för privat bruk så skulle jag rekommendera att du satsade på en spegellös digitalkamera (där allt kommer i ett så du inte behöver köpa skilda objektiv). Satsa på en kamera som ger dig möjlighet att ställa in funktionerna manuellt, en kamera som är ljuskänslig och har optik som fungerar i alla lägen. En lätt och smidig kamera som du kan ha med dig överallt.

Om du vill uppdatera din utrustning för att utvecklas som fotograf så skulle jag rekommendera att du köper en digital systemkamera. Det betyder mera pengar eftersom du behöver både ett kamerahus och objektiv till men det är värt det. Det är i mitt tycke så mycket lättare att lära sig fotografi och hur kameran fungerar när du fotograferar med en systemkamera. Där kan du göra alla inställningar manuellt och du märker snabbt skillnaden mellan olika objektiv. Istället för att köpa ett kamerapaket där objektiv ingår så skulle jag rekommendera att du köper det kamerahus som passar dina behov och sedan investerar i ett fast objektiv. Dessa objektiv är oftast mera ljuskänsliga vilket gör att du kan fotografera i mörka förhållanden. Det är även ett objektiv som tvingar dig att tänka till lite eftersom du inte kan zooma. Det gör att du måste flytta på dig för att få till bilden du vill ha och det lär dig överlag att vara mindre lat och att jobba mera för att få den perfekta bilden. Använder du dig av zoomobjektiv är min erfarenhet att det är lättare att vara lite lat. Istället för att röra sig i utrymmet och leta efter den bästa bilden så blir det lätt så att man står kvar på samma plats och bara zoomar in på sitt motiv. Detta är förstås dock endast en smakfråga och i många sammanhang är zoomobjektiv mycket praktiska att använda.

Det här är förstås råd som jag ger helt utifrån mitt sätt att se på fotografi och mitt sätt att arbeta. Faktum är att jag inte tycker att utrustningen är en så stor del av fotografen. I perioder då jag inte känner mig inspirerad av fotografi har systemkameran legat och dammat på hyllan. Då är det genom att fotografera med telefonen som jag hittat tillbaka till fotografin. Den bästa kameran för dig är kameran som du vet hur du skall använda och som du tar med dig när du går. 

Vad tycker du? Finns det något som du tycker måste finnas i kameraväskan? Eller har du andra frågor om utrustning och kameror? Ställ din fråga här nere i kommentarsfältet så svarar jag så gott jag kan.

Julia

One Response

  1. […] och tillbehör jag personligen gillar att använda (Julias inlägg om kamerautrustning hittas här). Vi gör således en djupdykning i min låda och ser oss omkring i lägenheten eftersom jag brukar […]

Leave a Reply