”Vi ser er” – konst som kan göra skillnad

with Inga kommentarer

Vi är tillbaka efter en kort semester. Mycket har hänt i våra privata liv och det känns som att vi under tiden har varit avskärmade från resten av världen, oförmögna att ta in allt som sker. När vi kommer tillbaka från semestern och försöker landa i vardagen är det svårt att ta in allt som hänt. Att veta var man skall börja. Vi har flera halvfärdiga utkast på blogginlägg men till allra först, innan vi sugs in i vardagslivet igen, så vill vi lyfta fram något viktigt.

En chans att genom konsten och skapandet göra skillnad.

Att skapa konst är ett sätt att reflektera kring det som sker runtomkring en och att få utlopp för det en känner. Det är också ett sätt att ta ställning och att uttrycka saker som är viktiga för en.

 

Vi har båda blivit berörda av av We see you”-kampanjen som jobbar för en bättre asylpolitik i Finland. Där har vi fått se att många röster och många små ställningstaganden kan hjälpa. Det hjälper dem som har det värst, de som lever i konstant oro för att skickas tillbaka till en verklighet så mörk att den är omöjlig att föreställa sig.

 

När man möts av insikten att det faktiskt finns de som lever i en sådan verklighet är det det lätt att känna sig hjälplös, och att känna att det inte finns något en kan göra för att göra skillnad. Det betyder dock inte att en inte skall försöka. Kreativitet och konst är viktiga medel som vi kan använda för att påverka. Vi var själva nära att inte få till stånd det här inlägget bara eftersom vi inte tyckte oss ha varken tid eller möjlighet att skapa något värt att visa. Något som verkligen kunde göra skillnad. Sedan insåg vi dock att när det rör sig om något så här viktigt så är det inte vad vi visar upp som är det viktiga, utan att vi ens visar upp något. Det handlar om att sluta hitta på ursäkter och göra ett aktivt beslut att hjälpa på det sätt en förmår. Det här är vårt ställningstagande, vårt sätt att visa var vi står.

 

Vi ser er. 

 

weseeyou

Leave a Reply