Vi är Blomstrande

with Inga kommentarer

Vi som skriver bloggen, Amanda och Julia, har presenterat oss som kreatörer men det säger ju inte så mycket. Därför har vi i detta inlägg besvarat några frågor om oss och vårt skapande så ni har chansen att lära känna oss litegrann.

Vad är din bakgrund, vad har du studerat?

Julia – Efter gymnasiet flyttade jag till Karis för att testa på att studera fotografi för ett år vid Västra Nylands folkhögskola. Under den tiden kom jag fram till att fotografi är vad jag vill göra och sökte då vidare till fotolinjen vid Yrkeshögskolan Novia. Under studietiden startade jag upp ett eget företag och jag har fortsatt att arbeta som fotograf efter att jag utexaminerades från Novia våren 2015.

Amanda – Jag studerade till grafisk planerare/bildartesan på yrkesskolan Inveon Kultur och kom där i kontakt med en massa olika medium varav fotografi var det mest främmande för mig. För att lära mig fotografera studerade jag sedan vidare tillsammans med Julia på fotolinjen vid Yrkeshögskolan Novia och utexaminerades våren 2015. Hösten 2015 angavs jag ett lärlingsstipendium och fick hänge mig åt den konstgrafiska tekniken monotypi fram tills årsskiftet 2015-2016.

Hur mycket tid tar ditt skapande av din vardag?

Julia – Jag har drivit ett eget företag vid sidan om studierna nu i närmare fyra år. Sedan januari har jag jobbat deltid inom Folkhälsan och min lediga tid går åt till mitt egna företag och mitt skapande. Min bransch är väldigt säsongsbetonad och sommaren är logiskt nog den mest intensiva perioden. Även om jag under höst och vinter inte har lika fullt med fotograferingar så arbetar jag dagligen med något som rör mitt företag och skapande.

Amanda – Jag har ett firmanamn som jag haft i dryga två år var jag sporadiskt, och även i bland återkommande, skapar i egenskap som grafisk planerare och fotograf. Jag är dålig på att skapa utan särskilt syfte och har därför tidvis skapat väldigt periodiskt. Nu då studierna är avklarade verkar det dock som om jag hittat en ny iver och nu skapar jag något nytt varje vecka. Jag har ett fulltidsvikariat på ett daghem just nu så skapandet sker oftast på veckosluten. Min högsta önskan vore att skapandet i någon form skulle utgöra största delen av min vardag.

fotograf_Julia_Lillqvist_1
Julia gör det hon gillar mest, fotograferar dimma.

 

Om ditt skapande inte är din huvudsyssla – hur balanserar du skapandet med din huvudnäring? Hur hittar du tid för skapande?

Julia – Jag är en person som behöver struktur och rutiner. Mitt deltidsarbete begränsar sig till vardagseftermiddagar vilket betyder att jag har alla förmiddagar och helgerna lediga. Då jobbar jag med mitt egna företag så mycket jag orkar och hinner. Skapande och kreativitet är något jag prioriterar högt och har jag haft en stressig vecka kan jag tycka att det är viktigare att hinna sitta ner och jobba med något kreativt en lördag än att t.ex. städa.

Amanda – Detta svar går lite ihop med svaret på föregående fråga. Precis som Julia mår jag bäst av struktur och rutiner men utöver det behöver jag även mycket tid, ro och ensamhet. Då huvudsysslan oftast äter upp alltihop är det lätt att skapandet faller bort. Det blir knepigt då jag påverkas av omständigheterna jag befinner mig i. Jag får inte vara för trött, vara stressad, ha för stökigt omkring mig eller känna att jag borde umgås. Däremot när jag väl känner att jag har ro att skapa så kan jag göra det i flera timmar, rentav dagar. Då jag gjorde mitt slutarbete fotograferade jag varje dag under tre månaders tid eftersom omständigheterna tillät det.

Vad är det favorit medium/teknik att jobba i/med?

Julia – Fotografi är definitivt det medium som jag känner mig mest hemma i. Jag har fotograferat i tio år och fotograferingsprocessen är idag så bekant för mig att det är som terapi. Jag jobbar främst digitalt men kan nu som då fotografera analogt för mitt eget nöjes skull.

Amanda –  Jag älskar ju alla dessa olika tekniker och tillvägagångssätt. Just nu är jag le på att fotografera och har istället sysselsatt mig med att måla. På hösten blev det mycket monotypi och akvareller medan jag nu är särskilt inspirerad av att måla med akrylfärger. Jag känner även att jag saknat att teckna med tusch.

Finns det någon teknik du ännu skulle vilja bemästra?

Julia – Många. Jag har lekt lite med illustration och även skrivit en hel del, bådadera skulle jag vilja bli bättre på. Något jag just nu känner mig väldigt inspirerad att testa är skulptur. Jag skulle vilja jobba mera fysiskt och skapa olika föremål och konst i organiska material så som lera och trä.

Amanda – Jag skulle definitivt vilja skriva mera lyrik, skulptera, måla med oljefärger och så skulle jag vilja pröva på litografi. Jag skulle vilja fördjupa mig inom det mesta. Nu känns det mer som om jag mest nosat på lite allt möjligt men inte riktigt lärt mig något ordentligt.

 

paja_1
Amanda i grafikverkstaden.

 

 

Vilka konstnärer inspirerar dig?

Julia – När jag började med fotografi så var flickr ett väldigt viktigt forum för mig och där har jag hittat många väldigt skickliga fotografer som influerat mig mycket. Alex Stoddard är kanske den som jag minns starkast. Senare när jag började intressera mig mera för porträttfotografi så var Tim Walker en väldigt stor inspiratör (och är än idag). Inom bröllopsfotografin inspireras jag av fotografer så som Jonas Peterson och the Cana family (video). Mest inspiration får jag dock idag från de moodboards som jag skapar på pinterest och där blandar jag en massa olika tekniker. Som fotograf har jag till slut lärt mig att det inte är fotografi som kan inspirera utan illustration, poesi, installation och musik. The Album leaf gör musik som just nu inspirerar mig i mitt skapande och deras skiva ”In a safe place” går på repeat när jag redigerar bilder.

Amanda – Jag måste erkänna att jag är himla dålig på att inspireras av andra konstnärer. Jag blir mest inspirerad av allt det andra jag är omgiven av. Sinnestämningar, inredning, material, dofter, minnen, färger, omgivningar och ord. Alphonse Mucha har dock gjort ett stort intryck på mig. Det är något med samspelet mellan linjerna, det två- och tredimensionella sfärerna, den alltid närvarande naturen och poesin som genomsyrar verken. Ja, det kan vara så att samspel är något av det mest inspirerande jag vet. Muchas konst har varit närvarande sedan min barndom och jag är även därför emotionellt knuten till hans verk. Natur- och djurlexikon har även alltid varit en stor inspirationskälla för mig. Då jag målar lyssnar jag alltid på Amelie från Montmartres soundtrack med musik av Yann Tiersen.

fotograf_Julia_Lillqvist_2
Julia fotograferar Amanda och Rubens bröllopsporträtt.

Vad skulle du ge för råd till någon som vill lära sig din färdighet?

Julia – Min färdighet måste väl vara fotografi och främst porträttfotografi. För nybörjaren skulle jag bara ge det självklara rådet att fotografera jämt och ständigt. Öva upp ditt öga för komposition och ljus. Låt en bild ta tid, nöj dig inte med en snapshot. För den som kommit lite längre så skulle jag ge rådet att inte hålla sig låst vid fotografin utan samtidigt försöka sig på andra kreativa utlopp på sidan av. Öva upp din smak, gå på utställningar och bekanta dig med foto- och konsthistoria för du kan aldrig vara bättre än din smak.

Amanda – Då jag älskar att blanda tekniker så är mitt främsta råd att nära din nyfikenhet. Prova på alla tekniker som intresserar dig och låt inte din okunskap hindra dig. Kom ihåg att allt har sin tid. Jag tog en nästan tioårig paus från akvarellmålning men återupptäckte förtjusningen alldeles nyligen. Det är aldrig för sent för att börja om eller börja på något nytt. Inspirationen kommer medan du arbetar.

Leave a Reply