10 tips inför din första bröllopsfotografering

with 3 kommentarer

Min första betalda bröllopsfotografering var för sex år sedan och på det stora hela minns jag att det gick bra. Jag var dock väldigt nervös och kände inte att jag hade situationen riktigt under kontroll, något jag med tiden fått lära mig att man aldrig kan ha och att man bara måste lära sig att följa med och se vad som händer. Att fotografera någons bröllop är en stor uppgift och det är inget man skall ta för lätt på – om inte själva brudpart har samma attityd till bröllopet. Det svåra med bröllopsfotografi är ansvaret du har som fotograf, du är närvarande för att med din kamera lyckas fånga minnen från ett tillfälle som inte går att återskapa. Du måste vara skärpt för att inte missa något viktigt för du får ingen andra chans.

Kanske ditt syskon eller din nära vän gifter sig i sommar och de har bett dig att fotografera. Om det är din första bröllopsfotografering så finns det en hel del saker att tänka på och jag har sammanställt en lista med några tips.

 

web_dsc0430 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_24 web_JP_förberedelser_032

Jag har fotograferat kring 50 stycken bröllop och har därmed kommit en bra bit sedan den där första skakiga fotograferingen för sex år sedan. Nervös är jag ännu alltid inför en fotografering men det ser jag endast som ett tecken på hur allvarligt jag tar uppgiften. Det betyder inte att bröllop i sig måste vara gravallvarliga, jag uppmuntrar helt klart till att man redan från början försöker förbereda sig på att allt inte måste vara perfekt – för det blir det sällan ändå hur man än planerar. Som fotograf kan du dock se till att brudparet har en sa mindre att oroa sig över och det är bilderna.

 

10 tips inför din första bröllopsfotografering

 

1. Lär känna brudparet

Om det är din första bröllopsfotografering så kanske du känner brudparet personligen men om inte så se till att ha kontakt innan bröllopsdagen för att prata ihop er lite. Jag brukar alltid om möjligt träffa mina brudpar i person innan själva fotograferingen eftersom det underlättar under själva bröllopsdagen om man redan har setts en gång tidigare.

2. Diskutera förväntningar

Har du aldrig fotograferat bröllop tidigare så har du ju ingen portfolio som brudparet kan bekanta sig med och därmed så vet de ju egentligen inte vad det är för bilder de kan förvänta sig. Därför är det viktigt att ni hinner lära känna varandra lite grann och prata ihop er om förväntningar och önskemål. Vad vill de ha? Vad är ditt mål? Se till så ni ligger på samma sida.

3. Be om att få ett schema för dagen

Om du skall vara med brudparet hela dagen och dokumentera det som sker så är det bra om du kan få ett schema för vad som ska hända när. Gå igenom detta schema tillsammans med brudparet och berätta för dem var du tror att det kunde behövas mera tid för att du skall kunna garantera den typ av bilder de önskar. Ett vanligt exempel är brudparet ofta beräknar alldeles för lite tid för påklädningen. Om det här är ett skede av dagen som de gärna vill ha bilder från så behöver de räkna in mera tid än vad det vanligtvis tar att dra på sig klänningen.

 

blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_20 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_02 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_26

 

 

4. Bekanta dig med miljöerna

Är du sedan tidigare bekant med miljöerna ni kommer att fotografera i så betyder det färre problem som behöver lösas under dagen. Lär känna vigselplatsen så du vet hur du kan röra dig utan att dra för mycket uppmärksamhet till dig. Besök platsen för porträttfotograferingen för att kontrollera om det finns problem du måste jobba kring. Se till att ha en plan B om det skulle regna då ni planerat att fotografera utomhus. Kommer du väl förberedd så kan du känna dig mera lugn och fokuserad under bröllopsdagen.

 

5. Förbered dig på dåligt ljus

Själv använder jag mig nästan enbart av naturligt ljus men det finns ändå stunder då man måste kunna jobba i svåra ljusförhållanden. Även om bröllopet äger rum mitt i sommaren så kan det vara mörkt i kyrkan om det är en mulen dag. I kyrkan är det heller inte möjligt att fotografera med blixt så du måste kunna lösa situationen på annat sätt. Då behöver ljuskänslig optik och en kamera som du kan fota med i hög ISO. Till bröllopsfestens sista timmar när man dämpat belysningen och satt på diskoljusen kanske du kommer att behöva blixt. öva dig på att fotografera i dessa svåra ljusförhållanden så du vet att du kan få till bilder under själva bröllopsdagen.

 

blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_16 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_15 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_22

När du skall dokumentera ett bröllop så måste du vara beredd på det mesta. Brudparet anlitar dig eftersom de vill minnas sin dag och därför kan du inte regissera allt som händer för då är det inte äkta. 

 

6. Lär dig använda din utrustning

Som nybörjare är det ingen som förväntar sig att du skall ha den nyaste och dyraste utrustningen. Det viktigaste är att du har en utrustning som du känner dig trygg med. Under dagen kommer du behöva handla snabbt i olika situationer och då är det viktigt att du inte behöver leta efter knappen för hur du ändrar ISO-värdet eller fokusfunktionen. Om du kan göra dessa saker utan att tänka så har du lättare att fokusera på själva fotograferingen.

7. Bär med dig reservutrustning

Om du inte fotograferat evenemang och bröllop tidigare så kanske du inte har mera än en kamera eftersom det är i få andra tillfällen som du faktiskt behöver använda två kameror samtidigt. Mina tre första år som bröllopsfotograf så använde jag mig endast av en kamera och det fungerar alldeles okej. Vill du vara på den säkra sidan så skulle jag dock rekommendera att du tar med dig en backup kamera. Den behöver inte vara lika bra som den kameran du använder, bara den finns där ut ifall något skulle gå på tok. Se även till att ha tillräckligt med minneskort så du säkert inte blir utan utrymme mitt under dagen.

8. Fota i RAW

Jag skulle alla gånger rekommendera att du fotograferar i filformatet RAW. Det betyder att dina bildfiler innehåller så pass mycket information att du i bildredigeringen kan rädda bilder som i fotograferingstillfället blivit för mörka eller ljusa. Detta är något som verkligen är nödvändigt då det under en bröllopsfotografering ganska ofta kommer tillfällen då du måste agera så snabbt att du kanske inte hinner få exponeringen alldeles rätt.

 

web_dsc4839 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_05 web_JP_fest_191

 

9. Fundera på möjligheten att vara två fotografer

Om det är din första fotografering så skulle det säkert underlätta för dig om du fick dela ansvaret med en annan fotograf. Då har ni stödet av varandra plus att ni kan befinna er på olika platser så ni får bilder av samma händelse från olika vinklar. Jobba då i såna fall tillsammans med någon som har ett liknande uttryck som du, så att era bilder inte skiljer sig för mycket åt utan bildar en enhetlig serie.

10. Försök njut

För att lyckas dokumentera ett bröllop så måste du vara närvarande i stunden. För att lyckas fånga känslor och stämningar så måste du vara på ett och samma plan som de du fotograferar. Stressar du dig igenom dagen kommer dina bilder att se stressade ut. Så försök slappna av och njut. Faktum är att det alltid kommer finnas någon situation då du missade dig lite, det går inte att undvika. Så se det inte endast som ett jobb utan försök vara en del av festen. Förstå hur speciell dagen är, respektera det och fira tillsammans med brudparet.

 

blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_19 blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_14

 

Några sista tips:

 • Fotografera aldrig gratis. Även om det är första gången du fotograferar och det är en nära vän som gifter sig så är det ändå ett massivt jobb och du behöver få betalt. Be om en symbolisk summa och understryk att du gör jobbet så billigt eftersom det är din första gång. Ingen ber en elektriker att komma och arbeta gratis i ett par dagar (heldagsfotografering + bildredigering innebär en arbetstid på flera dagar) och det skall du som fotograf heller inte behöva göra.
 • Försök smält in och att inte dra för mycket uppmärksamhet till dig. De betalar dig för att du skall fotografera så var inte rädd att röra dig under vigseln men gör det så tyst som möjligt. Undvik blixt och stäng av fokuspipet på förhand.
 • Ta med dig mat och vatten. Ofta är brudparen så snälla att de räknar dig som en gäst så att det räcker mat även åt dig, men om inte så behöver du ha med dig några snacks i väskan så att du orkar genom dagen. Se även till att ta någon välförtjänt paus. Detta är till exempel bra att göra under bröllopsmiddagen i och med att få gäster ändå tycker om att bli fotograferade då de äter.
 • Spara bilderna på två olika ställen. Det har hänt att brudpar jag fotograferat hört av sig till mig i panik över att de förlorat alla sina bilder från bröllopet då datorn kraschat. Då har jag varit glad att jag själv lugnt kan lova dem att det inte är någon panik eftersom jag själv har sparat dem på flera håll.
 • Lämna aldrig ifrån dig oredigerade bilder. Om du fotograferat i jpg så kunde du ju i princip skicka iväg hela bildmaterialet till brudparet utan att ens själv se igenom bilder. Detta är något jag på alla sätt skulle råda dig ifrån att göra. Brudparets upplevelse av dina bilder förstärks om du kan leverera ett urval av de bästa bilderna, som du redigerat på det sätt du tycker att passar, än om du levererar en hel drös med bilder som även innefattar riktigt misslyckade bilder. Kvalitet framför kvantitet.

 

blomstrande_brollop_fotograf_julia_lillqvist_13

Jag fotograferade Amanda och Rubens bröllop förra sommaren. Det hör nog till något det finaste jag varit med om och det känns så bra att få skapa bilder av och för människor som jag bryr mig så mycket om. 

 

Är det någon av er som skall fotografera ert första bröllop i sommar? Är det något mera du undrar över? Skriv gärna en kommentar!

 

Julia

3 Responses

 1. Jessica
  | Svara

  Tusen tack för väldigt bra tips och råd!
  Ska fota mitt första bröllop nu i sommar och är nervös redan nu:)
  Jag är ny med kamera och har extremt höga krav på mig själv att kunna leverera. Men har väldigt mycket kvar att lära med kameran. Har en Olympus pen och två objektiv men fotar mest med det jag fick som var utöver standardpaketet så att säga. Har ett tag på mig att fortsätta lära om att fota bra med kameran, kör ju på aouto fortfarande liksom Hahaha. Men tack igen för denna text! Med vänlig hälsning, Jessica

 2. Victoria Björklund
  | Svara

  Hej ska fotografera mitt första bröllop i sommar,känner mig glad och förväntansfulla.
  Men även nervös.

 3. Emmy
  | Svara

  Ser att ditt inlägg är några år gammalt, men det var verkligen jättebra tips och råd! Jag ska också fota mitt första bröllop nu i sommar och jag är så nervös redan. Men jag känner mig även taggad, så jag försöker fokusera på den känslan. Jag är allra mest rädd för att missa såna där ögonblick som är riktiga guldkorn men några ska jag förhoppningsvis hinna fånga! Vad har du för utrustning?

Leave a Reply