Bättre resefotografi – så dokumenterar du semestern

with 4 kommentarer

Ibland räcker det inte med att gå ut på bakgården utan man måste komma längre bort och se något nytt för att hitta inspiration. Att resa kan betyda så mycket, det måste inte inkludera flygbiljetter och hotellnätter, utan kan vara en cykeltur till grannbyn. Att på detta sätt komma bort från vardagen och byta de välbekanta gatorna till några nya kan göra under för kreativiteten.

Att resa och att få chansen att se och upptäcka nya saker i främmande länder är en lyx. Jag har därför personligen aldrig tilltalats speciellt av resor som endast har för avsikt att ge en sol och sommar. Jag tycker man kan få ut så mycket än bara bra väder om man besöker nya länder. Har man möjlighet att resa längre bort och får se och ta in en ny kultur så blir resan ännu mera givande.

 

Idag tänkte jag dela ett par tankar och tips om resefotografi. Hur jag tänker då jag reser med kameran och vad jag tycker att är tjusningen med resefotografi. Inlägget illustrerar jag med bilder från min resa till New York som jag gjorde för exakt ett år sedan.

 

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

 

Jag har alltid njutit av att fotografera på resor. Att fotografera känns aldrig som jobb då jag är på en plats som gör mig inspirerad. Istället känns det för mig nästan stressigt att vara på en ny plats, som fyller en med massivs av nya intryck, utan att kunna spara några av dem i bild. Jag njuter av processen att lära känna ett område av en stad genom att fotografera. Att sedan kunna gå tillbaka till dessa bilder ett par år efter resan är lika givande.

 

 

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

Praktiska tips då du reser med kameran

Det finns några rent praktiska saker som är bra att tänka på då du ska ut och resa med din kamera. Saker som underlättar själva resandet i sig och som gör att du förhoppningsvis kan njuta utan att behöva oroa dig för ficktjuvar eller andra otrevligheter. Kommentera gärna om du har andra tips och tricks som du brukar använda dig av då du reser, det här är de saker som jag själv brukar tänka på:

 

 • Packa lätt och användbar utrustning. Har du en samling med objektiv som du är van att använda är det svårt att bestämma vilken man skall lämna hemma men det är ändå värt det. Om det är semester som lockar och inte en ren arbetsresa i fotografins tecken så lönar det sig att tacka så lätt som möjligt. Kameran och utrustningen skall inte begränsa dig då du reser.
 • Tänk på i vilka miljöer du kommer röra dig. Är det en stadssemester eller skall du upp i bergen och vandra? Planera din utrustning därefter. Mitt i en storstad är det kanske ganska liten chans för att du skall ha användning för telezoomobjektivet så lika bra att lämna det hemma.
 • När du reser, kom ihåg att aldrig checka in elektronik. All din utrustning måste få rum i handbagaget. Den incheckade väskan kastas runt och förvaras i kyliga utrymmen och ingendera går väl ihop med elektronik.
 • Om du planerar att fotografera analogt på resan så är det värt att även packa med filmen i handbagaget. Skannrarna som idag används för att röntga bagaget har aldrig påverkat filmen då jag rest, men vill du vara extra försiktig så kan du ta ut din påse med filmrullar och be personalen titta igenom den med egna ögon istället.
 • Är det stadssemester som väntar så kan det vara värt att packa kamerautrustningen i en vanlig ryggsäck för att undvika att locka till sig ficktjuvar.

 

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

5 tips för hur du lyckas dokumentera resan

_______________________

Väl framme så är det lätt att bli så ivrig att man fotograferar hejvilt åt höger och vänster utan att tänka desto vidare på vart man riktar kameran. Detta är förstås okej men vill du sätta lite mera tanke bakom dina bilder så finns det några saker du kan försöka komma ihåg.

 

 

1 Reproducera inte klassiska resebilder – hitta en egen vinkel

Besöker du en storstad för första gången och får se ett känt monument så är det helt förståeligt att du vill ta den typiska turistbilden. För även om du sett samma bild, tagen ur samma vinkel, tusen gånger förut så känns det bra att ha en egen bild i sin ägo. För bra resefotografi så gäller det dock att snabbt gå vidare från de klassiska resebilderna. Du behöver inte en mängd bilder som tydligt och klart visar Eiffeltornet från topp till tå. När du vet att du har din bild så gå vidare därifrån. Rikta kameran åt ett annat håll. Zooma in på detaljer eller gå långt, långt bort. Det räcker med att man på bilden ser ett litet hörn av dessa kända monument för att man direkt skall veta var du befinner dig. Efter den första stereotypiska bilden så utmana dig själv till att hitta en ny vinkel att avbilda motivet från.

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

2 Rikta inte endast kameran mot kända platser – dokumentera det anspråkslösa och oväntade

När man är ute på resa blir det lätt att man vallfärdar tillsammans med en skock turister från ett turistmål till ett annat. Det finns helt enkelt platser man hört så mycket om att man gärna vill se dem med egna ögon. Då är det ju också förståeligt att man vill fånga dem på bild, för att visa att man själv varit där och även det är helt som det ska vara (så länge man följer punkt 1). Dock är det gatorna du går på, husen du passerar och människorna du möter som gör resan så kom ihåg att fotografera även på vägen. Anspråkslösa

 

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

 

3 Personliga reseminnen

Försök att inte bli så medryckt i de klassiska resebilderna du sett från orten att du glömmer att skapa egna, personliga reseminnen. Dokumentera därför allt det du och ditt resesällskap gör under resan. Gator ni går längs, parker ni sitter er ner i, saker ni äter. Alla dessa små ögonblick som gjorde er resa. Har du sådana bilder i överflöd kanske de inte är de mest intressanta bilderna att se på för människor som inte var med på resan, men du fotograferar ju inte endast för dem utan för din egen skull. Så ta fast hur många frukostbilder och selfies du vill.
Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

 

 

4 Gör ett försök på gatufotografi

Förutom ditt resesällskap kan du också försöka dig på att fotografera okända människor i staden. Det fina med storstäder är att människorna som bor där blir så vana med alla turister och kameror att de knappt kommer märka dig. Även om du har all rätt att fotografera människor på publika platser så är det dock förstås alltid bäst att fråga. En glad och dum turist är det sällan någon som blir särskilt arg på och kanske öppnar mötet upp för andra spännande möjligheter.

 

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

 

5 Tänk på helheten och den slutgiltiga bildberättelsen

För bra resefotografi så behöver du tänka i helheter eller berättelser. Även om du endast tog med dig ett fast objektiv så undvik att fotografera allt på samma avstånd. Gå längre bort ibland för att ta landskapsbilder och gå ibland så nära du kan för att fånga detaljer. Att på detta sätt varva bilder tagna på olika avstånd så blir din slutgiltiga helhet mera intressant.

När du väl hemma skall välja ut bilder så kom ihåg att din reseberättelse inte behöver vara en kronologisk bildserie på vad man gjorde dag för dag. Jag skulle nästan uppmana till att du ska försöka undvika detta eftersom sådana dagboksliknande bildserier lätt kan bli lite monotona. Försök istället kombinera bilder till en ny helhet genom att till exempel kombinera bilder med samma ljus (även om de är tagna olika kvällar på olika platser), med tanke på färg, form eller motiv. Möjligheterna är oändliga. Varför inte göra en grej av att t.ex. sammanställa en bildberättelse på alla vackra portar du såg eller andra saker som fångade din uppmärksamhet under resan.

 

Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi Blomstrande resa fotografi tips New york gatufototografi

Det här är alltså saker som jag själv kommit fram till under mina resor. Det finns förstås en mängd olika sätt att se på saken så tänker du annorlunda eller har saker du tycker kunde läggas till i listan så är det bara att kommentera!

Julia

 

4 Responses

 1. Marias Memoarer
  | Svara

  Väldigt bra tips! Och jag håller med om att det är givande att fånga det man ser och upplever på bild :)

  • Blomstrande
   | Svara

   Vad fint att du fick något ut av inlägget! Viktigast när det kommer till resefotografi är väl dock att vara beredd och ha ögonen öppna eftersom det i grund och botten handlar om att upptäcka nya platser och dokumentera det man ser. Hoppas vi får chansen till en inspirationsresa snart!

 2. Sofia
  | Svara

  Wow vilka fina bilder!! Jag har också ett tips för kamera förvaring. Just nu bor jag i ett jätte fuktigt klimat, och för att skydda kameran mot fukt sparar jag alla gelpåsar och lägger dom i kameraväskan. Såna små gelpåsar som kommer när man köper väskor eller sjögräs för sushi för att förhindra fukt och mögel!

  • Blomstrande
   | Svara

   Tack ska du ha! Det var ett smart tips som är värt att lägga på minnet. Ska testa det nästa gång jag reser!

Leave a Reply