Svar på läsarmejl: tips för att börja rita

with 2 kommentarer

Blomstrande fick ett mejl av en läsare som önskade få lite tips och verktyg för hur man kan komma igång med att rita när självförtroendet är lågt och tröskeln att börja känns hög. Julia har skrivit ett inlägg om det här men jag tänkte att det vore bra att utöka listan med några punkter till och samtidigt svara på läsarens frågor.

Innan jag börjar redovisa för hur du kan gå tillväga vill jag verkligen understryka att ritandet framför allt skall vara roligt och att det inte finns något bra eller dåligt, det finns bara olika tillvägagångssätt och utgångspunkter. Vill du rita verklighetstroget måste du lära dig en hel del och framför allt öva, men är du mer intresserad av färger och former så kan du fnysa åt perspektivläran – du bestämmer själv vad du är intresserad av!

Dessa tips som kommer nedan är grundade i mina egna erfarenheter och är främst till för att du skall vänja dig vid hur just din personliga ritstil ser ut. En viktig del av ritandet är nämligen att acceptera din egen stil. Min önskan att kunna rita så verklighetstroget att det kunde misstas för fotografi ledde till att jag låste mig och ständigt kände mig usel. Jag inser nu att jag varken har tålamodet eller lusten att rita så pass verklighetstroget utan nöjer mig med att det trots allt syns att det är ritat. I dagens läge ritar jag också i alla möjliga olika stilar för att öva bort mitt evinnerliga skuggande, jag finner det nämligen oerhört svårt att rita utan att tillföra skuggor just på grund av gamla föreställningar om vad som är en bra teckning.

Nu till tipsen:

Använd rätt penna. Som barn blev jag ofta frustrerad över att motivet inte blev så bra som jag ville vilket ofta faktiskt berodde på att jag hade för mjuk penna! Mjuka pennor är mer till för att skugga och inte för att rita konturer. Kolla att din blyertspenna har hårdheten mellan H – 2HB om du fokuserar på konturerna (det brukar stå i små bokstäver längst ut på pennan).

 

draw-1

 

Börja med ett (enkelt) motiv. Välj fast en mugg (så övade jag som barn) eller något annat föremål som har en
oregelbunden form. Den oregelbundna formen hjälper dig att inte låsas i perspektiv och linjer som inte sitter rätt.

 

draw-2

 

Vi säger att du valde en mugg. Rita av samma mugg om och om igen. Låt dig inte nedslås att det inte blir som du vill, utan fokusera bara på att titta, rita, titta, rita. Efter en tid kommer du kanske att komma ihåg att linjen var muggen tar i bordytan är rundad och inte rak och att örat är mindre än själva muggen. Att rita handlar mycket om att förstå sitt motiv. En mugg är till exempel sällan kantig utan har runda former och då blir det ju annorlunda att se ut på pappret om du ritar raka streck.

 

draw-3

 

Använd olika tekniker. När du känner dig någorlunda bekväm i ditt motiv så är det roligt och nyttigt att byta blyertspennan till en tusch eller färgpenna. Du kommer att märka att motivet inte beter sig på samma sätt och att motivet antingen kan vara lättare eller svårare att rita med en annan teknik. Att byta teknik kan vara bra om du tröttnat på motivet och känner dig dålig.

 

draw-7

 

Ta paus från föreställande motiv. Ta din penna och rita bara en massa konstiga streck, klumelurer och prickar. Det skall inte bli fint!

 

draw-5

 

Rita av miljön. När du känner att ditt motiv ser helt okej ut kan du försöka dig på att sätta in motivet i en miljö. Rita nu till exempel med lite av bordet /den ytan muggen står på. Det kan hända att ditt motiv ser konstigt ut nu när du ritat lite runt omkring med det gör ju ingenting. Med tiden kommer du att märka att det kanske berodde på att borddukens rutor behövde vinklas lite, men det hör till perspektivläran som är en helt annan historia.

 

draw-6

 

Flytta ditt motiv till olika ytor och gör så gott du kan men bry dig inte om slutresultatet. Du kommer nämligen att lära känna ditt motiv bättre eftersom du ritar av muggen mest. Mugg på bord, mugg på stol, mugg på fat, mugg på hylla. Muggen, muggen, muggen!

Tillför skuggor. Vi låtsas att du nu är ganska nöjd med din mugg. Nu kommer den svårare biten. Nu skall du försöka skugga litegrann. Ta fram en mjukare penna, 4-9 HB är bra. Sätt muggen nära ett fönster. Släck av alla andra lampor (detta förutsätter att du har dagsljus).

 

draw-9

 

Kisa lite med ögonen. Var tycker du det ser ut som om muggen är som mörkast? Tips! Den sidan/delen som är mot fönstret är alltid ljusast (för att ljuset kommer från fönstret). Där skall du inte skugga. Den sidan/delen som är in mot rummet är mörkast. Laga linjen som är mot rummet tjockare och mörkare. Nu har du din första skugga!

Vänd lite på muggen. Vi låtsas att örat nu är in mot rummet och därför alltså är i skuggan. Det betyder då att du skall rita hela örat mörkt. Det ser kanske lite knasigt ut innan andra skuggor har tillkommit men det är viktigt att fokusera på en sak i taget.

 

draw-8

 

Bilden med muggen var jag skuggat är avritad av denna bild från kameran för att jag
lättare i solljuset skulle kunna särskilja var skuggorna låg.

 

Rita av en ritad bild. Det är egentligen mycket lättare att rita av något som redan är ritat. Orsaken är att alla skuggor och linjer redan är utsatta. Du behöver inte fundera var det ser mörkt ut eftersom den ritade bilden redan visar det för dig!

Det viktigaste är att inte vara hård mot sig själv. Det är inte meningen att man skall kunna rita verklighetstroget utan att ha övat. Och sedan är det ingen som säger att du måste rita föreställande eller tvådimensionellt. Det finns en massa fantastiska illustratörer som ritar väldigt så kallat naivt men som förstås ändå gör alldeles ofantligt fina alster!

 

draw-10

 

Möjligheterna är oändliga!  Inget skall komma i vägen för ditt skapande. Rita fastän du tycker det blir fult! Kanske din specialitet kan bli fula gubbar eller andra konstiga filurer.

Lycka till och oändlig mycket skaparglädje från oss på blomstrande!

 

 

Amanda

 

 

 

 

2 Responses

 1. Camilla
  | Svara

  Tack snälla, snälla för ett sådant utförligt och bra svar på min fråga :)) Det gör mycket att få se på bilder så man lättare förstår. Har under flera år tänkt börja rita/skissa och äntligen har jag nu kommit igång, tack vare er. Känns så skönt att det finns trevliga människor på det oändliga nätet som verkligen lägger ned tid på att hjälpa andra. Ni förtjänar en eloge. All lycka till er!!

  • Blomstrande
   | Svara

   Det är nog vi som får tacka för dina snälla ord! Vi skriver Blomstrande eftersom vi själva är passionerade för all form av konst och skapande och att då får höra att man lyckas inspirera andra att skapa är den bästa responsen man kan få. Så tack för att du läser – och har du ytterligare frågor så vet du att du alltid kan höra av dig igen!

Leave a Reply