Blomstrande Initiativ: Strandgaton 3

with 4 kommentarer

Blomstrande fick nyligen nys om ett alldeles fantastiskt initiativ i Vasa som vi absolut ville lyfta! Detta är även början på en serie som heter Blomstrande initiativ var vi uppmärksammar fantastiska idéer och projekt.

 

strandgaton-5

 

I ett orangerappat höghus från 30-talet alldeles intill havet, ligger Strandgaton 3. Strandgaton 3 erbjuder möjligheten att hyra ett arbetsbord i en kreativ miljö för en dag, vecka eller månad för en skälig summa. Initiativtagarna Ulrika Öhman och Johanna Stenback ville utöka de fysiska arbetsplatsmöjligheterna för dem som vanligtvis jobbar hemifrån och som tidvis tacksamt tar emot andra alternativ som varken är bindande eller kostar skjortan.

 

strandgaton-8

 

Strandgaton 3 erbjuder en lugn lokal, delvis under marknivå med en rad fönster som släpper in dagsljus och möjlighet till en bordplats. Lokalen är belägen, som namnet avslöjar, på Strandgatan och har sedan tidigare i folkmun kallats för Strandgaton vilket gjorde namnvalet enkelt för Ulrika och Johanna. Läget är ypperligt – nära centrum men ändå tillräckligt långt ifrån för att slippa buller och trafik. Lokalen finns i en liten uppförsbacke vid en kullerstensgata och med en gräsmatta intill som sträcker ut sig en bit innan havet nås. Det är tyst i lokalen och stämningen är fridfull. De sparsmakade, loppisfyndade möblerna ger ett hemtrevligt och ombonat intryck. Det finns gott om utrymme och allt som allt rymmer lokalen kring fem inhyrda personer. Soffgruppen inbjuder till kreativa pauser arbetare sinsemellan och de vita stenväggarna ger en neutral och rofylld bas. Ulrika och Johanna träffades via gemensamma bekanta och idén till Strandgaton 3 myntades då lokalen blev ledig i vintras. Ulrika och Johanna hade redan tidigare pratat om att det saknades alternativa arbetslokaler i Vasa för de som, precis som de själva, jobbade mycket hemifrån. Så när lokalen dök upp bestämde de sig för att ta tag i saken och själva starta ett frilanskollektiv.

 

strandgaton-9

 

I lokalens mitt, i vestibulen har Ulrika Öhman sitt arbetsbord. Ulrika är grafisk formgivare med grafisk design och musikutbildning som bakgrund och frilansar sedan september med sitt företag Selma&Louise. Ulrika erbjuder grafiska tjänster och är även sångare i balkanbandet Amélie goes to Belgrad. För tillfället är alla Ulrikas grafiska produkter anpassade efter kundens individuella behov men hon håller som bäst på att ta fram pappersprodukter för bl.a. olika typer av fester, såsom bröllop, som så småningom skall börja säljas över nätet.

 

strandgaton-10

strandgaton-7

strandgaton-3

 

Vi samtalar om frilanslivet och är överens om att det är bäst att outsourcea kunskaperna man själv inte har och på så sätt kunna fokusera på det som är ens specialitet och då fritt kunna samarbeta med andra kreatörer. Strandgaton 3 är en ypperlig samlingsplats för kreativa skapare som behöver utbyte av kunskaper, idéer och kontakter. Ulrika önskar att Strandgaton 3 inte endast skall vara en rofylld arbetsplats utan även ett ställe var man kan komma över för en kopp kaffe och kunna bolla tankar tillsammans. Samarbeten överlag är något de förespråkar och friska fläktar från nya, påhittiga initiativ välkomnas. Två bord, utöver Ulrikas, är redan uthyrda så kreativ interaktion går att förväntas. Johanna Stenback, den andra grundaren av Strandgaton, är producent för sitt produktionsbolag Jokowski och är ofta upptagen på annat håll men kikar in alltid då och då för jobb och pratstund.

 

strandgaton-2

strandgaton-1

strandgaton-6

strandgaton-4

 

På frågan vem Ulrika skulle vilja att hyrde ett bord här (om hon fick välja fritt) är svaret en fotograf. Ulrika och Johanna har nämligen funderat på att installera mobila fondväggar för fotografiskt bruk och särskilt produktfotografering finner de behov av. Lokalen har fina ytor och med dagsljuset som sipprar in från fönstren kunde man med lite ommöblering få till stånd allt möjligt i fotoväg.

 

 

strandgaton

Ulrika Öhman och en skymt av hennes grafiska produkter

 

När blomstrande besöker Strandgaton 3 är det förmiddag med ostadigt väder men Ulrika intygar att lokalen flödar i vackert kvällsljus om vädret varit klart. Ljuset och den frodiga grönskan inspirerar Ulrika just nu och Blomstrande kan naturligtvis inte annat än samtycka. Strandgaton 3 känns fräscht, oerhört inspirerande och väldigt välkomnande!

 

 

Uppgifter

adress: Strandgatan 3, 65100 Vasa

1 dag – 20 euro

1 vecka – 45 euro

1 månad – 160 euro

 

För längre vistelse får man tillgång till nyckel så att man kan komma och gå som man vill, är man bara en dag finns allt som oftast någon på plats mellan kl 8-20 men det går naturligtvis att komma överens om andra tider. Lokalen går även att hyra för möten på kvällar och veckoslut. Nätverk ingår.

Följ Strandgaton 3

Facebook | #strandgaton3

Följ Ulrika Öhman på

Instagram | Facebook

Följ Johanna Stenback

Instagram | Facebook | Jokowski

Julia&Amanda

4 Responses

 1. TIDSTJUVEN
  | Svara

  Det här var verkligen ett fint initiativ! :D

  • Julia
   | Svara

   Ja, det tycker vi med! Mera sånt behövs i Österbotten!

 2. Men alltså åååh, UNDERBART! :D

  • Julia
   | Svara

   Verkligen! Bara att boka bord :)

Leave a Reply