Skapa en visuell identitet för ditt företag eller din blogg

with Inga kommentarer

Vi har fått en hel del fina kommentarer gällande hemsidans design och det är förstås något vi är mycket glada över. Allt ni ser här på hemsidan har vi gjort själva, fotografier, illustrationer, logo och webbdesign. Det var en hel del jobb och en ganska lång och svår process men hur gick vi tillväga? Jo, vi började med att skapa en grafisk profil för Blomstrande. När vi hade tagit fram en sådan så fortsatte vi med att skapa Blomstrandes visuella identitet. Om allt detta låter flummigt och oklart så läs vidare för idag tänkte vi gå igenom och förklara hur man skapar en stark visuell identitet för sitt företag eller för sin blogg.

Vad menas med grafisk profil?

En grafisk profil skapas för att företaget, eller bloggen, skall ha en ram att hålla sig till när man skapar dess visuella identitet. Ett företags visuella identitet består bland annat av logo, hemsida, fakturor, produktförpackningar och design för affärslokal. När man skapar alla dessa element så vill man att designen skall vara enhetlig så att allt hänger ihop och stödjer varandra. Därför behöver man en grafisk profil. En grafisk profil är i princip en regelbok som bestämmer vilka färger, mönster och typsnitt man kommer använda sig i designen av allt sitt visuella material.

Vad är skillnaden mellan en grafisk profil och en visuell identitet?

Den grafiska profilen fungerar som en regelbok, den säger att de här färgerna, mönstren och typsnitten får du använda dig av då du skapar din visuella identitet. Den visuella identiteten som innefattar allt visuellt material som ditt företag behöver skall designas utifrån den grafiska profilen.

Varför behöver skapa en visuell identitet?

En enhetlig visuell identitet hjälper kunden att känna igen dina produkter och tjänster. Det stärker ditt företags (eller din bloggs) profil och får dig och dina tjänster och produkter att sticka mera ut från mängden. Din visuella identitet kan hjälpa dig att förmedla dina värderingar och ditt sätt att arbeta.

Blomstrande inspiration grafisk profil visuell identitet företag

Hur skapar man en grafisk profil?

Din grafiska profil skall dra upp linjer för hur du med din visuella marknadsföring skall kunna förmedla ditt budskap så klart och tydligt som möjligt. Står ditt företag för ekologiska värderingar och det är en stor del av de produkter du tillverkar och säljer så skall dina kunder kunna få en känsla av detta endast genom att se produkten. Därför är det vettigt att tänka på produktens förpackningsdesign så att den förmedlar det budskap som du vill få fram. Är det då till exempel ekologiska värderingar som du vill få fram så lyckas troligen en förpackning med jordnära färger förmedla detta bättre än en med neonfärger. Därför är det viktigt att sätta tid på att fram en färgpalett, mönster och typsnitt som förmedlar det du vill ha sagt. Allt detta så sammanfattar du i en grafisk profil som kommer fungera som din regelbok när du i fortsättningen designar något för ditt företag.

Detta kan låta avskräckande och som något man inte kan göra själv. Det är sant att det för att skapa en visuell identitet krävs kunskaper inom en mängd olika områden så som grafisk design, illustration, fotografi och webdesign. Större företag anlitar därför professionella men bara för att du inte har budget för detta så betyder du inte att du ska strunta i dessa saker. Bara genom att välja rätt omslagsbild och profilbild till din blogg så kan du hjälpa ditt lilla företag att få en starkare visuell identitet. Det viktiga är att tänka på helheten, med små förändringar kommer du långt.

  Blomstrande inspiration grafisk profil visuell identitet företag

Naturen och blommor är stora inspirationskällor för oss båda. Även namnet Blomstrande har vi tagit från naturen och att vår visuella identitet skulle ha element från naturen var därför sjävklart.

 

Skapa en visuell identitet genom att följa dessa fyra steg

 

1 Bestäm vad du vill förmedla. Vad är det som gör ditt företag eller din blogg speciell? Hur skiljer du ut från mängden? Vilka värderingar vill du lyfta fram? Vilken känsla vill du förmedla? Innan du kan göra några beslut angående design av din grafiska profil så måste du ha svar på dessa frågor. När du vet svaret till dessa frågor så kan du gå vidare till nästa steg.

 

2 Leta efter inspiration. På pinterest finns mycket av den varan. Sök på ord som ”visual identy”, ”brand identity” eller ”branding”. Leta efter färgpaletter, mönster, texturer och typsnitt du tycker om. Inspireras av element från olika sökresultat och plocka ihop dessa för att skapa något personligt.

 

3 Ta fram en grafisk profil. Alla delar i din visuella identitet måste stödja varandra, det är därför du börjar med att skapa en grafisk profil. En grafisk profil skall i alla fall inkludera: färgpalett, mönster eller textur och typsnitt.

 

4 Skapa din visuella identitet. Med hjälp av din grafiska profil ska du nu skapa din visuella identitet. Din logo kommer att vara ditt företags, eller din bloggs, ansikte utåt och är därför en viktig del av din visuella identitet som är bra att börja med. Använd dig endast av den färgpalett, de mönster och de typsnitt som finns i din grafiska profil när du designar din logo. Även när du går över till att designa din hemsida så håller du dig endast till de element som du tagit fram i den grafiska profilen. På detta sätt kommer hela din visuella identitet att vara enhetlig och tydlig.

 

Blomstrande visuell identitet företag inspiration grafisk profil

Ytterligare några tips för hur du skapar en stark visuell identitet för ditt företag eller för din blogg

 

  • Inkludera inte för många element i din grafiska profil, använder du dig av för många olika färger och för många olika mönster så blir det lätt rörigt. Less is more.
  • Försök att inte endast följa med rådande trender utan skapa något mera personligt som berättar mera om dig och ditt företag.
  • Försök återknyta till ditt företags eller din bloggs namn eller det du gör när du skapar din visuella identitet. När vi tog skapade den grafiska profilen för Blomstrande så använde vi oss av blommönster som återknöt till bloggens namn och tekniker som vattenfärg för att återknyta till det tema som bloggen handlar om. Undvik dock att vara övertydlig, bara för att du är fotograf så måste din logo inte vara en kamera.
  • Håll hela tiden dina värderingar och det som gör dig och ditt företag unikt i åtanke då du skapar din visuella identitet. Designa en logo och en hemsida som förmedlar det du står för och som ger en korrekt bild av dig och ditt företag.
  • Vi är båda av den åsikten att det är viktigare att skapa något som är du själv tycker är fint än något som är i ögonfallande. Använd dig därför inte av grälla färger bara för att du tror att det skall fånga människors uppmärksamhet. Välj istället en stil som du själv verkligen tycker om.

 

web_blomstrande_grafisk_profil
Det här är den grafiska profilen som vi tagit fram för Blomstrande. Om vi vill designa något som hör till Blomstrandes visuella marknadsföring så börjar vi med att titta på denna karta. Här står nämligen allt svar på vitt, vilka färger, typsnitt och mönster vi skall hålla oss till. Det är förstås möjligt att göra ändringar och tillägg när man vill men det är bra att ha en grund att stå på.

 

 

Behöver ditt företag en grafisk profil? Blomstrande kan stå för rubbet.
Fotografi, illustrationer och grafisk design. Ta kontakt.

hello@blomstrande.com

 

Julia&Amanda

Leave a Reply