Måla ett stilleben med akrylfärg

with Inga kommentarer

Ett stilleben är ett utmärkt motiv att öva din målarteknik på. Stilleben går enkelt att skapa själv, måla av ett fotografi eller måla av någon annans teckning/målning.

_MG_8639

 

Min inspiration fick jag då jag råkade klicka mig fram till denna bild på pinterest. Jag föll för de dova tonerna och enkelheten i konstellationen. Eucalyptusblad, böcker och glasflaskor finner jag oerhört inspirerande och motivet gav mig verkligen lust att måla på momangen. Jag insåg även att jag aldrig målat en yta av glas förut och antog mig utmaningen. Då bilden hade dämpat ljus men tydliga dagrar* tänkte jag det kunde bli en fin övning i chiaroscuro**.

 

 

img-akryl

 

 

Jag hade fyndat oanvända pannåer*** på loppis och tog en som var något större än en a5. Storleken visade sig sedan vara något för liten för mina penslar och detaljarbetet blev klumpigt. Akrylfärgerna köpte jag från Claes Ohlson och penslarna har jag fått. Jag använde både vattenfärgspenslar (mjuka) och penslar för oljefärg (hårda). För de allra ljusaste och minsta detaljerna använde jag en pensel anpassad för japansk tusch då den hade en väldigt långsmal spets (penseln med skaftet i beige). En gammal baksida av ett ritblock fick fungera som palett (min palett av trä är på villovägar) för att blanda färgerna.

Inledningsvis strök jag ett tunt lager med färg blandat i vatten och markerade ut de olika sektionerna i motivet (bordyta, glasflaska, böcker och blad). Jag lämnade allt förutom bakgrunden vit. Bakgrunden fick djup och liv genom olika lager färg i varierande tjocklek och nyans. Då bakgrunden torkat en aning övergick jag till bordsytan och målade med tjocka lager för att ge kontrast i ytstrukturen. Skuggorna målade jag först kraftigt men mjukade upp dem med ett nytt, tunnare lager av en ljusare nyans.

Böckerna målade jag först som mörka block men försökte behålla de linjära dagrarna. Det lyckades inte alltid och då blev jag tvungen att lägga till dagern i efterhand med hjälp av den japanska tuschpenseln som gav mest exakt resultat. Ibland blev dagerlinjen trotsallt för bred och då var det bara att justera linjen med en mörkare nyans. Då pannån var så liten blev det mycket av och an pillande men det brukar det bli oavsett – om du är av den noggranna sorten.

 

 

_MG_8726

 

Detaljerna på eucaluptyskvisten och den gamla glasflaskan förberedde jag med att stryka ett tunt lager akrylfärg blandat i vatten i den nyans detaljen skulle ha. Blad som skulle vara i skuggan fick en mörkare grön nyans och de som skulle vara i ljuset blev riktigt svagt gröna.

 

_MG_8729

 

Då motivet blev så litet och mina penslar inte passade optimalt för den storleken tog jag akvarellpennor till hjälp. Det är bra att inte låsa sig i en viss teknik utan friskt ta till andra metoder för att få det resultatet du är ute efter. Med akvarellpennorna lade jag till kvistens skugga och markerade ut skuggorna på bladen. Genom att fukta en pensel och stryka över de ritade partierna flöt akvarellfärgen lätt ihop med akrylen.

 

_MG_8741-f

 

Slutligen är det dags för finliret. Markeringen av dagrarna och justeringen av dem. En skugga här, en skugga där, oj, det gick fel, nåväl jag gör det på nytt och så fortsätter det tills jag känner mig nöjd. Nedan syns den klara versionen. Jag är inte alldeles nöjd med glasflaskan och återkommer eventuellt till den en annan gång. Skapandestunden var härlig och jag målade i två omgångar i ungefär ett par timmar åt gången. Jag gjorde nyanserna mer åt det blåa hållet och lät mig inte begränsas av att avbilden inte blev exakt. Jag använder ofta referensbilder bara för att komma igång och improviserar fritt under arbetets lopp.

 

 

 

_MG_8745

 

 

För att hedra ditt verk kan du göra ett litet stilleben av ditt stilleben och sedan luta dig tillbaks och njuta av det du skapat!

 

// Amanda

 

_MG_8770

 

 

*dager kallas de ljusaste partierna på en bild och är en motsats till skugga.
**chiaroscuro är en italiensk term för samspelet mellan det mörka och ljusa partiet i en bild och kontrasten de skapar.
***pannå är en duk fäst på en tunn pappskiva (oftast, men skivan kan även vara gjort av trä, masonit eller något syntetiskt material) som du kan måla på.

Leave a Reply