Konst som terapiform

with 1 kommentar

Livet är nyckfullt och oförutsägbart och ibland befinner du dig i en sådan livssituation som känns ogripbar. Vi på blomstrande förespråkar då att ta hjälp av terapi. Talandes kraft skall definitivt inte underskattas och undertecknad har haft stor nytta av det. I det här inlägget kommer jag dock att närma mig en annan form av terapi – nämligen konstterapin. Att använda konst som terapiform är inget nytt och längst ner i inlägget finner du en litteraturlista ifall du önskar fördjupa dig. Jag kommer inte att vara teoretisk, det överlåter jag till experterna, utan kommer mera att presentera själva idén av att använda konsten i ett terapeutiskt syfte.

 

 

konstterapi001

 

Då denna bild togs hade jag lagat väckning på klockan fyra på natten och promenerat
till en bäck för att få lyssna till vattnets porlande och till duggregnet som föll på bladen.

 

Alla människor mår bra av att stundvis se inåt och fokusera ett slag på sin psykiska hälsa. Konstterapin är bra för allt från traumatiska upplevelser, utmattning, hög stressnivå, högkänslighet eller för dem som helt enkelt behöver konsten för att komma ihåg att andas och för att leva i nuet. Du väljer själv vilken teknik du vill använda och inget rätt eller fel finns. Huvudsaken att du känner att du bearbetar något inom dig och att du uppnår någon form av ro.

Personligen använder jag mig mycket av fotografi, måleri och kombinationen av båda. Teknikerna är inget jag aktivt valt utan något som skett undermedvetet. Det finns naturligtvis en orsak till varför jag tytt mig till teknikerna och förklaringen är den att ditt undermedvetna styr dig till det du har behov av. Trots att du tror att du vill skapa på ett visst sätt i en viss teknik kan det hända att du i slutändan hittar dig någon helt annanstans. Så var det även i mitt fall.

 

 

konstterapi002

 

Bilderna är tagna på natten med ljus som kommer från husets fönster och med hjälp av en ficklampa.

 

Omgivning i kombination med teknik

För att det du skapar verkligen skall ha en inverkan är det viktigt att fundera på vilken omgivning du vill befinna dig i. Jag njuter oerhört mycket av naturen och märkte snabbt hur meditativt jag upplevde ritualen att ta med kameran och låta mig omslutas av grönskan. Eftersom det med stativ går att fotografera i mörker gav det mig även möjligheten att röra mig under udda tider på dygnet. Tankarna färdas annorlunda klockan fyra på morgonen och att uppleva hur naturen går från fuktigt mörker till ljuv soluppgång är verkligen en alldeles särskild fröjd. Naturen blev min tillflyktsort och min kreativa frizon men jag njuter även av ensamhet i tysta, naturbelysta inomhusmiljöer och har därför målat en hel del inomhus. Ensamarbete tidiga morgnar framför datorn har även lett till nya insikter och inspiration trots att skärmens strålning inte är något jag vanligtvis uppskattar. Välj helt enkelt den miljön som du på bästa sätt kan utnyttja och som känns bra för dig.

 

konstterapi003

 

Denna bild är tagen halv fem på morgonen med sällskap av kvigor som råmade i hagen bredvid.

 

Skapa med händerna

Det kan för somliga vara viktigt att skapa analogt och med händerna eftersom det sker en massa positiva saker i vår kropp och vårt sinne då vi utför något fysiskt. Förutom att måla och rita fick jag frid av att skapa tillfälliga skulpturer och installationer som jag sedan dokumenterade med fotografi. Du kan med fördel även rita av dem eller helt enkelt skapa dem och sedan förstöra dem. Att skulptera i trä eller gips går också bra då det är skönt att kunna försjunka sig i detaljer och finjusteringar och samtidigt jobba med händerna. Jag blev även nyligen introducerad till handmåleri på stora ark vilket jag är väldigt nyfiken på att pröva. Jag kan tänka mig att de större handrörelserna kan föra med sig gott.

 

 

 

konstterapi004

 

Dessa installationer skapade jag i en ladas dörröppning och lekte med material jag hittat i eller i närheten av ladan.

 

Ta fasta på abstrakta och konkreta stresspunkter

Har du en viss orsak till ditt behov av terapi kan det vara bra att ta fasta på den aspekten och skapa utgående från den. Har du till exempel varit med om en bilolycka så kan det vara skäl att försöka återge olyckan på något sätt i bilderna. Det kan vara rent motivmässigt, eller en stämning du återger eller rentav en färg du tycker händelsen är inlindad i. Är du utmattad och stressad kan du spy ut din galla över kaoset i ditt huvud med att i häftiga rörelser klotta ner trasslet på papper. Har du utseendeångest kan du fokusera på att rita av dig själv för att möjligtvis uppnå någon form av kroppacceptans. Det är viktigt att ibland rikta energin på det som tar din energi.

 

 

konstterapi005

 

konstterapi006

Trots att jag mest fotograferade natur och sköna motiv ägnade jag några bilder till att återge min traumatiska upplevelse och de fysiska skadorna som var en biprodukt av traumat.  

 

Blanda olika tekniker

Jag började min självbehandling med fotografi men tillförde sedan andra tekniker längre fram i processen. Som jag tidigare nämnt kan det vara viktigt att jobba med händerna och därför drogs jag även till måleri. Jag målade mest abstrakt, kanske för att jag inte förmådde något annat men också kanske för att jag visste att jag ville kombinera måleriet med ett annat medium. Under en hel månad gjorde jag inget annat än målade abstrakt och kombinerade målningarna med olika fotografier i olika tekniker. Det visade sig sedan att jag blev mycket fäst vid detta experiment och att jag än idag på något sätt betraktar det som mitt signum och som jag definitivt vill använda mig mer av.

Genom att blanda olika tekniker och medium kan du tillföra fler dimensioner till din terapi. Det kan finnas saker som gör sig bättre visuellt, något annat kanske bättre i skrift medan det tredje kanske gör sig allra bäst som audio. Orsaken till att du behöver hjälp av terapi är för det mesta mångbottnad och därför kan det vara bra att närma sig ämnet från flera håll. 

 

konstterapi007

konstterapi008

 

Fotografier och akvareller sammanfogade i ett bildbehandlingsprogram. 

 

Vad konst som terapiform gett mig

konstterapi009

 

 

Du kan närma dig ångesten även med hjälp av självporträtt. 

 

Alla bilderna du sett i inlägget är en del av mitt slutarbete. När jag påbörjade mitt slutarbete visste jag inte ännu att jag skulle behandla min traumatiska upplevelse och att det skulle ha en terapeutisk effekt på mig. När jag väl insåg vad jag höll på att göra gav det mig styrka och motivation att slutföra arbetet och att faktiskt gå igenom traumat steg för steg. Jag läste även mycket traumatologi samtidigt som jag skapade och den processen gjorde att jag idag vet mycket mer om mig själv, traumat och hur jag skall gå vidare för att läka mina sår. Jag vet även att jag behöver ta hjälp av vården och att detta ämne på intet sätt än är färdigt behandlat.

 

Även om du inte har en konkret orsak varför du skulle behöva konstterapi så är det ändå värt att pröva. Du vet aldrig vad det kan föra med sig!  

 

Blomstrande vill än en gång förtydliga: detta inlägg är inte skrivet ur en expertsynvikel utan ur en högst personlig synvinkel. Vi uppmanar även alla som mår dåligt att söka hjälp av vården.

 

 

Litteraturlista för den som önskar fördjupa sig inom ämnet konstterapi:

Taideterapian käsikirja, 2010

Självbilder, 2008, Annika Berg-Fykholm

Från formen till jaget, 2003, Marja Dahlström (ritandet som kraftkälla)

Den spröda tonen, 2003, Birgitta Andersson (musikterapi)

När orden inte räcker, 1998 (musik, dans, bild och psykodrama)

Bilder från en barndom, 66 akvareller och en essä,1985, Alice Miller

 

Amanda

One Response

  1. […] du läsa mera kan du fortsätta med Amandas inlägg om Konst som terapiform. Vi vill även en gång till understryka att vi uppmanar alla som mår dåligt att söka hjälp […]

Leave a Reply