Kom igång: Fotografera analogt

with 1 kommentar

Blomstrande tackar Hannah Salo för ett alldeles förträffligt inlägg om tjusningen med att fotografera analogt! Jag hoppas att du, kära läsare, blev inspirerad och att du känner dig manad att börja fotografera analogt, i det här inlägget skriver jag nämligen om hur du kan komma igång. Ett mer ingående och tekniskt inlägg om analog fotografering har vi planerat att skriva senare men nu till en början kommer ett inlägg som mest är till för att sänka tröskeln för dig som funderar på att våga prova på analog fotografi.

 

fotografera-analogt-3

 

Mina kunskaper inom analog fotografi har jag samlat ihop under en kurs i yrkesskolan och en kurs i yrkeshögskolan. Man kunde kanske tro att dessa kurser räcker långt men sanningen är snarare den att jag efter en fyra år lång paus har glömt det mesta. När det kommer till analogt fotografi skulle jag nämligen säga att repetition är nyckeln till kunskapen. Med andra ord är jag just nu precis som en nybörjare vilket kanske passar riktigt bra för det här inlägget. Jag tänkte nämligen skriva hur du kan gå tillväga för att börja fotografera analogt om du, precis som jag, glömt bort eller om du kanske rentav aldrig gjort det förut.

Jag illustrerar inlägget med bilder från resan till Åland som Blomstrande gjorde tidigare i sommar.  Om du missat vårt lilla äventyr kan du kolla in vår instagram för fler bilder.

 

fotografera-analogt-6

 

Den analoga kameran 

Analoga kameror är inte svåra att hitta på loppis och personer från äldre generationer kan ofta ha en liggandes i något skåp. Fotoaffärer brukar också vanligtvis ha några exemplar i sina hyllor. De är sällan särskilt dyra och speciellt om man köper fullständigt mekaniska (alltså manuella) kameror så är det sällan något fel på kameran även om den legat oanvänd i åratal. Jag vet inte så mycket om märken, varken vilka som är vanligast eller mest lättanvända, men Canon och Nikon har sina egna versioner och sedan finns det märken som Yashica, Minolta, Pentax, Olympus, Konica, Zenit, och många fler. Vill du göra det enkelt för dig själv så välj en så kallad point-and-shoot kamera var du endast behöver trycka in avlösaren och så sköter kameran resten (min polaroid är väldigt rolig att använda och Julia använde sin Ricoh för Ålandsresan!). Dessa kameror har är fullt automatiska med inbyggda ljusmätare och är därför inte svårare att använda än en vanlig digital kamera. Det enda du behöver för att ta en sådan gammal kamera i bruk är ett batteri och en filmrulle.

Dessa analoga kameror med kinoformat (småbildskameror använder ett filmformat vars negativstorlek är 24x35mm) är de som är lättast att komma över. Förutom kinoformat så finns även så kallade mellanformatskameror och storformatskameror. En mellanformatskamera är i princip lika lätt att använda som en småbildskamera av kinoformat. Den största skillnaden dem emellan är endast filmen, som i mellanformatskameran är mycket större (60×90 mm). Exempel på hur en mellanformatskamera kan se ut hittar du i detta inlägg. Storformatskameror är ett helt annat kapitel. Dessa kameror är ännu svårare att komma över och kräver ännu mera kunskap för att användas. Storformatsfilmen är hela 102×127 mm stor och kommer i ark istället för på rulle. När du fotograferar med en sådan kamera har du alltså ännu färre negativ att använda dig av. Mera än så här ska vi idag inte gå in på de olika kamerorna utan fortsätter med att i detta inlägg fokusera på hur du använder dig av en småbildkamera av kinoformat.


fotografera-analogt-leica-1

Själv fotograferar jag med min Leica R4 som är väldigt användarvänlig och trevlig att fotografera med.

 

 

Välj och montera filmen 

Det finns färgfilm och svartvit film och det är en smaksak vilken du väljer att använda. Om du väljer svartvit film bör du vara noga med att välja en film med den ISO-känsligheten som passar ditt ändamål bäst. Väljer du att fotografera med färgfilm är det lite knepigare då du måste ta i beaktande filmens färgtemperatur. Fotar du inomhus i skenet av till exempel levande ljus med en dagsljusfilm så kommer dina bilder att bli väldigt röda. Fotograferar du utomhus i vanligt dagsljus kommer dock färgerna att bli precis som dom ska.

När du vill börja fotografera med film är det därför kanske enklast att börja med att fotografera svartvitt. Siktar du på att fotografera främst utomhus i dagsljus så kunde en film med 200 ASA (ASA=ISO när det kommer till film) passa dig. Film finns att köpa från fotoaffärer men du hittar ännu flera tillverkare till ett billigare pris om du beställer på nätet. Svartvit film kan ibland vara svår att få tag på från affärer. Kodak, Fujifilm och Ilford är vanliga och pålitliga märken för kinofilm.

När du väl har kamera (+ batteri om det är en halv eller helautomatisk kamera) och film så blir nästa steg att montera filmen i kameran. Detta är något som jag är riktigt usel på och jag brukar oftast be om hjälp. Om du köper din film från en fotoaffär så kan du be personalen att göra det åt dig eller så googlar du märket på din kamera och letar efter instruktioner. Principen är inte svår men det kan kräva att man över sig lite. Har du en analog point-and-shoot brukar det bara vara att lägga in filmen i hylsan, stänga locket och så matas filmen in automatiskt. Har du en mekanisk kamera måste du dock själv säkra filmen och vrida fram den till första rutan innan du kan börja fotografera. Det är viktigt att detta skede blir rätt eftersom det annars finns en risk för att filmen skall fastna när du försöker mata fram dem. Om detta händer, gå in till exempel på toaletten och stäng dörren bakom dig så det blir alldeles kolmörkt. Först nu är det säkert att öppna kamerans bakstycke utan risk för att den ljuskänsliga filmen skall förstöras.

 

Blomstrande blogg analog fotografi film kamera

Om det finns någon som glömt, så här ser filmrullarna ut. Till vänster den klassiska Kodak 400TX (en svartvit film med ASA 400) och till höger Fujifilms 200 superia (en färgfilm med ASA 200). 

Dina första rutor

När du satt i filmen är det bara att börja fotografera. Det som kan vara bra att tänka på i val av motiv är att undvika alltför svåra ljusförhållanden eftersom du inte kan se slutresultatet. Det är därför lätt hänt att man i misstag exponerar fel och bilden blir för ljus eller mörk. En vanlig kinofilm har 36 rutor vilket betyder att du har ca 34 bilder att ta eftersom de första part rutorna ibland kan exponeras i misstag då du sätter i filmen. Fotografera i lugn och ro och tänk igenom dina kompositioner. Håll en stadig hand och var nog med fokuseringen.  Om du har en film med låg ASA (ISO) så är det våghalsigt att fotografera rörliga motiv i skymningen. Annars är inget som sätter stopp för kreativiteten, lek och ha roligt och ta det inte för allvarligt.

 

fotografera-analogt-2

 

fotografera-analogt-5

 

fotografera-analogt-4

 

Framkalla dina bilder

Det här med att framkalla film är en helt egen vetenskap som vi inte går desto vidare in på idag. Det är dock fullt möjligt att själva hemma i badrummet, med lite kemikalier, framkalla din egen svartvita film. Processen bakom att framkalla färgfilm är dock något knepigare. Än finns det som tur var flera fotolabb som framkallar film. Här lönar det sig att göra lite undersökning och inte välja första bästa fotobutik eftersom det första bästa sällan är bra. Mina Ålandsbilder blev väldigt luddiga och var dessutom spegelvända vilket tyder på att hen som framkallat filmen inte riktigt visste vad hen gjorde. Sök fram någon som är känd för att framkalla film med bra resultat! Är företaget inte inom räckhåll så kan du enkelt även skicka bilderna för framkallning per post.

Du kan välja om du bara vill ha negativen eller om du också vill ha dem förstorade på papper. Har du en skanner hemma kan det löna sig att inte ta pappersbilder eftersom du lätt kan skanna in negativen själv. Har du en förstoringsapparat och fotopapper hemma kan du även göra egna pappersförstoringar enligt den gamla skolan. Det är inte så invecklat som det låter och otroligt roligt, så har du någon gång chansen att gå med i en kurs där man framkallas film och gör pappersförstoringar så ta chansen!

 

fotografera-analogt-10

Så här ser svartvit kinofilm ut efter att den har framkallats. Notera att filmen i detta skede är negativ. De rutor som ser svarta ut är alltså egentligen alldeles för överexponerade (ljusa).

fotografera-analogt-7

 

fotografera-analogt-1

 

fotografera-analogt-8

 

Analog glädje

Som avslutning så måste vi igen puffa Hannahs inlägg som så himla fint beskriver förtjusningen med analog fotografi. Att fotografera med film är verkligen otroligt roligt, spännande och oerhört inspirerande! Vi hoppas därför verkligen att du tar chansen nu i sommar. Om du inte har en egen analog kamera så långa någon bekants och ge det ett försök.

 

fotografera-analogt-9

 

Amanda

One Response

  1. Ville
    | Svara

    Tack för puffen! Det blir antagligen en sväng med farsans gamla Minolta X-GM imorgon igen!

Leave a Reply