Inbjudningskort till bröllop

with Inga kommentarer

I slutet av sommaren så gifte jag mig. Det är ett helt eget kapitel och planeringen av vårt bröllop var en kreativ process som jag kommer berätta mera om i ett senare skede. Just idag tänkte jag dock gå in på inbjudningskort och mera specifikt hur jag själv gick till väga när jag skapade inbjudningskortet till vårt bröllop.

Ett inbjudningskort behöver förstås inte vara invecklat men eftersom det ofta är sättet som man meddelar om det stundande bröllopet så kan det vara roligt att sätta lite extra tid på planeringen av det. Det finns förstås många möjligheter och oändliga tekniker och medium man kan använda sig av. Här tänkte jag nu gå igenom de steg som skapandet av vårt inbjudningskort krävde.

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

 

Illustration

Vi var båda ense om att vi ville ha en illustrerad inbjudan utan fotografier. Som teknik valde jag att teckna med tusch eftersom den heltäckande färgen som tuschen ger passar bra när man senare skall digitalisera teckningen.

Jag använde mig av Letraset Promaker serie och ritade på Marker-papper som är anpassat för tusch. Även om pappret är tunt (70g/m2) så tränger färger inte igenom och flyter heller inte ut på pappret.

 

 

Vi var redan från början ense om att vi inte ville välja endast en färg som vår ”bröllopsfärg” eftersom vi båda tycker att det blir något stelt. Istället tog vi fram en färgskalan utifrån de kläder vi skulle ha på oss på bröllopet; jag bar en svagt grön sidenklänning och han bar en mörkgrön kavaj. Samma färgskala använde vi oss även i designen av vårt programblad samt skyltar för meny och sittordning.

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

 

Naturen och växtlighet tycker vi båda väldigt mycket om och bestämde oss för att ha botaniska illustrationer som utgångspunkt. Inspirerade av den klassiska tapeten ”Acanthus” målad av William Morris 1875 så började jag skissa på ett något förenklat mönster som vi kunde använda oss av.

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

 

När jag lyckats skapa ett mönster som jag var nöjd med så skannade jag in illustrationen. Efter det så gjorde jag illustrationen vektorbaserad (digitaliserad) i Adobe Illustrator. Vill du veta hur man gör detta så kan du läsa mera om denna process i inlägget jag tidigare skrivit om att Digitalisera illustrationer.

 

Layout

Vi visste att vi ville ha en vikt inbjudan för att få rum med så mycket information som möjligt. Vi ville inte ha någon text på kortets framsida och skapade istället en mitt-vikt layout där vi tog ut ett hål så att texten på kortets insida syntes utan att man behövde vika upp kortet.

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

Min illustration hade en ljus bakgrund men efter att ha gjort en snabb testprint så kom jag fram till att illustrationen kom bättre fram på en mörk bakgrund så jag ändrade den i photoshop. Jag valde även att låta illustrationen gå ända ut till papprets kant, ett val som gjord layouten lite svårare men som var värt det i slutändan.

För att ge inbjudan en lite mera personlig prägel, och så att den inte skulle kännas så formell, så valde jag att varva handskriven text med en vanlig font. Den handskrivna texten är min egen handstil som jag skrivit ner på papper och skannat in. Sedan har jag digitaliserat den på samma sätt som illustrationen.

Brödtexten i inbjudan är den vanliga hederliga Adobe Caslon Pro (en font jag älskar och använder i alla sammanhang). För att göra kontrasten mellan de handskrivna raderna och brödtexten större så valde jag att göra brödtexten i versaler. Därmed valde jag även att göra brödtexten väldigt liten (punktstorlek 7) men ökade på radavstånden för att texten ändå skulle vara lätt att läsa.

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

 

Utskrift

Vi gjorde först en testprint hemma med vår vanliga laserprinter för att se så att vår design fungerade i praktiken. Efter att ha justerat bildernas marginalen så att vikningen blev rätt på båda sidor av kortet så var vår inbjudan klar för tryck.

På tryckeriets begäran satte vi till ett utfall (bleed) på 3 mm per sida. Det betyder att vi helt enkelt lät bilder som skall gå ändå ut i kanten ytterligare gå ett par millimeter utöver dokumentets marginaler. Sedan exporterade vi fram- och baksidan som skilda pdf-filer och skickade in filerna för tryck.

Eftersom det var viktigt att beskärningen av korten var rätt på millimetern för att vikning skulle fungera så valde vi att få våra inbjudningskort levererade utan att ha blivit beskurna. På tryckerier har de nämligen inte tid och möjlighet att börja skära ut korten var och en för sig och när man skär en bunt med kort samtidigt så uppstår det förstås kastningar (därför rekommenderar de utfall). Eftersom vi även ville ha det lilla uttaget på framsidan av kortet så skar vi alltså till korten själva. Vi hade dock bara 30 exemplar så det var inget större problem och i slutändan blev vi så nöjda.

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

Det är vanligt att man alltid är lite skeptisk till sina egna alster och när det gäller en bröllopsinbjudan så blir pressen ännu större. Skapandet av vårt inbjudningskort blev en utdragen process och hur mycket tid vi än satte på designen så tro inte att ett tryckfel ändå smög sig in. Efter alla timmar som vi satt för att finslipa designen så kändes detta förkrossande när vi först upptäckte det, men som med allting så ger tiden en perspektiv på saker och ting.

Att själv skapa inbjudningskortet till sitt bröllop kan, om man är perfektionist, vara en stressig process. Det är ändå en också en rolig process och det känns extra fint att få avslöja den fina nyheten med något som man har gjort själv. Att själv skapa bröllopsinbjudan är alltså en av många sätt som man kan låta sin kreativitet komma till användning i bröllopsplaneringen. Mera tips på hur man gör bröllopsplaneringen till en kreativ process kommer komma alldeles snart, när vi berättar mera om det stora projekt som vi jobbat med under det senaste halvåret. Så håll ögon och öron öppna!

 

 

bröllop inbjudningskort bröllopsinbjudan kort design Julia Lillqvist

Leave a Reply