En kreativ livsstil

with Inga kommentarer

en kreativlivsstil

 

En kreativ livsstil är lätt att få till när man går på konstskola och är omgiven av andra kreativa personer i en kreativ miljö. Att behålla samma kreativa livsstil i vardagen när jobb och livet kommer emellan är dock inte alltid så lätt. Är du en kreativ person så vet du dock att kreativitet och skapande är något som du behöver i ditt liv för att må bra, det ger dig energi och gör dig lycklig. Kreativa projekt är ett sätt att få utlopp för känslor och tankar, många gånger lika effektivt som träning och meditation. Här har vi listat några tips som kan hjälpa dig att skapa en mera kreativ livsstil.

 

  • Gör kreativitet till en prioritet

Att kalla kreativa projekt för ”pyssel låter ibland nedvärderande. Kreativa projekt skall få vara en aktivitet du prioriterar lika högt som motionstimmarna du har i veckan. Vänta inte på att du skall få en lugn stund utan planera i en eftermiddag för kreativitet på en söndag.

  • Skapa en kreativ miljö

Kanske känner du dig som mest kreativ när du får vara ute i naturen eller när du är mitt i centrum av en storstad. Försök bygga upp samma stämning hemma. Tycker du om liv och rörelse så hitta en plats där du kan skapa omgiven av människor och liv. Är du hemma så sätt på musik på hög volym och be vänner komma över och skapa tillsammans med dig. Inspireras du av stillhet och ro så försök skärma av allt annat. Sätt på dig hörlurarna och lyssna på den musik som gör dig inspirerad och stäng dörren om dig för en stund.

  • Gör det enkelt för dig själv

Inget dödar inspirationen som då det plötsligt blir svårt eller knepigt att skapa. Skaffa de materialen och verktygen du vet att du gillar att använda. Ha en bra pennvässare, kasta bort torra tuschpennor, ha dina ritblock på ett ställe du lätt kommer åt dem, skaffa en lampa som ger ett bra ljus om du vill skapa när det är mörkt, putsa din kamerautrustning och kom ihåg att ladda batterierna. Ett bra sätt att uppmuntra dig själv är också att ha dina verktyg och ditt material synligt. Ha dina penslar i ett glas på diskbänken så ser du dem varje gång du diskar och få lättare lust att skapa då du ständigt påminns om möjligheten.

 

web_blomstrande_kreativ_stilleben_1

  • Jämför dig inte med andra

Kreativitet är ingen tävling. Desto lättare man lär sig detta desto lättare kommer det vara att skapa. Detta är något som de flesta kämpar med men innerst inne förstår man ju nog andra kreatörer inte är dina rivaler utan dina inspirationskällor.

 

  • Tala om kreativitet

Vi på blomstrande vet hur oerhört sporrande och viktigt det är att diskutera kreativitet. Även om du själv är i en svacka och saknar inspiration för stunden kan en kopp te och några samtal med en annan kreativ person göra underverk. Plötsligt kommer du hem och påbörjar den där filten du velat göra hela våren. Andras inspiration är oerhört smittande – på det bästa tänkbara sättet.

 

  • Konst för konstens skull

Allt du skapar behöver inte vara ett mästerverk. Inget av det du skapar behöver vara ett mästerverk så länge du kan njuta av processen. Tvinga dig inte igenom evighetsprojekt om inspirationen falnat. Göm undan dem tills vidare eller ändra idén tills den känns inspirerande igen.

 

web_blomstrande_kreativ_stilleben

Leave a Reply