Digitalisera illustrationer

with 4 kommentarer

Jag ritade ett mönster med tulpaner. Det fanns något som jag tyckte om med mönstret men tyckte att det borde ha varit tätare. Jag hade inte lust att rita en ny illustration och bestämde mig därför för att istället fortsätta arbetet digitalt. Min tulpanillustration resulterade då i ett mönster som jag använde för att skapa både kort och kuvert.

 

Blomstrande digital illustration mönster

Påsken till ära tänkte jag att det var dags för Blomstrandes första freebie!

Du ladda ner både kort och kuvert direkt till din dator alldeles gratis. Sedan är det bara att skriva ut dem och vika till kuvertet så kan du ge bort dem till exempel om du nu under påsken far på besök hem till någon. Om du är intresserad av att veta hur jag gick till väga när jag skapade detta mönster utifrån den enkla illustrationen uppe till höger i bild, så läs vidare.

Från handgjord skiss på papper till digital illustration

1 Skanna in din illustration

Har du inte tillgång till en skanner så går det även att fotografera bilden. Se då till att du befinner dig i naturligt ljus, det  är nämligen det renaste ljuset vilket betyder att du undviker färgstick i din bild. Tänk även på att fotografera rakt uppifrån för att undvika förvrängda perspektiv och att zooma in så nära som möjligt så att fotografiet endas visar illustrationen mot papprets vita yta.

2 Redigera kontrast och ta bort färgstick i den inskannade bilden

Öppna bilden i photoshop (eller annat bildbehandlingsprogram). Bestäm svart och vitpunkt så att illustrationens bakgrund (pappret) verkligen är vitt och att de svarta sträcken i teckningen (om de finns några) verkligen är svarta. Ifall du fotograferat bilden i dåligt ljus kan du här försöka justera vitbalansen. Spara bilden.

3 Omvandla ditt fotografi till en vektorbaserad bild i Adobe Illustrator

Det avgörande steget, det här är du omvandlar fotografiet från en pixelbaserad bild till en vektorbaserad bild. Skillnaden mellan pixelbaserade bilder och vektorbaserade bilder är väsentlig. En pixelbaserad bild består av små, små rutor (pixlar) vilket betyder att upplösningen försämras när du zoomar in på bilden. En vektorbaserad bild å andra sidan är uppbyggd av vektorer, alltså linjer som programmet kan räkna om och förstora förstora då du zoomar in. Vektorbaserade bilder kan man därmed förstora och förminska hur mycket man vill utan att upplösningen försämras. Det är en av många fördelar med vektorbaserade bilder.

 

Steg för steg anvisningar på hur du går tillväga efter att du öppnat bilden i Adobe Illustrator. 

 

Blomstrande_vektor_illustration_03

Så här ser det ut då du öppnar din inskannade bild i Illustrator. Det du ska göra näst är att välja alternativet ”bildkalkering” (image trace). Denna funktion förvandlar din pixelbild till en vektorbild.

Blomstrande_vektor_illustration_05 Om du inte är nöjd med resultatet så kan du ändra på förinställningarna i menyn uppe i balken. Är din illustration svartvit så är ”gråskala” och ”svartvit logotyp” förinställningar som borde fungera bra. Själv valde jag alternativet ”3 färger”. När du är nöjd så behöver du bara klicka på ”färdigställ”.

Blomstrande_vektor_illustration_06 Så här ser din illustration ut när du färdigställt den vektorbaserade bilden. De röda linjerna visar banorna (en vektorbaserad bild består av linjer).

Blomstrande_vektor_illustration_10 Nu kan du ändra färgerna på din illustration. Min illustration hade blåa färgstick som jag tog bort genom att göra banorna svartvita.

Blomstrande_vektor_illustration_14 Klicka på sidan av dokumentet för att avmarkera banorna. Du kan sedan zooma in på din illustration och byta färg på enskilda banor genom att markera dem med pilen (A).

Blomstrande_vektor_illustration_15 Markera den vita bakgrunden och klicka på ”delete” knappen på tangentbordet för att radera bakgrunden. Ditt dokument består nu endast av enskilda objekt som du lätt kan markera med pilen (A). Du kan nu rotera, spegelvända, skalförändra och flytta dina objekt hur du vill. Alla dessa funktioner hittar du genom att högerklicka på objektet när du har det markerat.

Blomstrande_vektor_illustration_17

Nu har jag gjort klart alla steg som krävs för att digitalisera en illustration och mitt tulpanmönster är klart. Då jag är nöjd så kan jag spara dokumentet som en ai-fil men också exportera bilden som en jpeg eller tiff-fil. Kom dock ihåg att bilden måste vara i ai-format för att vara vektorbaserad. Så fort du exporterar bilden i något annat filformat så kommer den bli pixelbaserad.

 

 

För att göra kuvertet och korten så fortsatte jag jobba lite med mitt mönster,
ni kan här under se vad jag gjorde steg för steg.

 

Blomstrande_vektor_illustration_19 Blomstrande_vektor_illustration_20 Blomstrande_vektor_illustration_21 Blomstrande_vektor_illustration_18

Det är allt som krävs för att digitalisera en illustration. Det kräver en del kunskap och tillgång till olika program men när du väl lärt dig tekniken så är den mycket användbar. Inte endast för illustrationer utan för när du vill skapa mönster och om du till exempel vill digitalisera din egen handstil. Mera om detta en annan dag.

 

Här kommer återigen länkarna till kortet och kuvertet som du alltså kan ladda ner till din dator alldeles gratis.
Det är bara att skriva ut dem hemma och vika ihop kuvertet!

 kort & kuvert

 

Blomstrande digital illustration mönster

Julia

4 Responses

 1. Maria Norrgård
  | Svara

  Wow, så himla snyggt!! :)

  • Julia
   | Svara

   Vad roligt att du tycker det! Se då till att ladda ner de gratis mallarna och printa ut dem. Om du gör det så får du mer än gärna dela bilden på instagram under #blomstrandediy så får vi se resultatet :)

 2. […] kort har jag skapat på samma sätt som föregående freebie, nämligen genom att digitalisera illustrationer. Jag hade målat ett mönster i vattenfärg som […]

 3. […] När jag lyckats skapa ett mönster som jag var nöjd med så skannade jag in illustrationen. Efter det så gjorde jag illustrationen vektorbaserad (digitaliserad) i Adobe Illustrator. Vill du veta hur man gör detta så kan du läsa mera om denna process i inlägget jag tidigare skrivit om att Digitalisera illustrationer. […]

Leave a Reply