Herbarium – Vikten av oviktiga projekt

with Inga kommentarer

På baksidan av boken jag just nu läser står det:

”I Johannes Ekholms debut Kärlek liksom avslöjas en av den moderna världens största lögner: Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”

Även om jag själv för ett par år sedan sparat samma citat till en av min anslagstavlor på Pinterest är jag nu beredd att hålla med, citatet är en lögn. Det finns inget arbete som en aldrig skulle behöva ta ledigt från.

 

Blomstrande herbarium bläck teckning

 

När jag efter gymnasiet valde att studera fotografi var jag beredd på att mitt yrkesval skulle betyda långa dagar och få ledigheter. Jag såg det ändå inte som ett problem eftersom det var en sådan självklarhet att passionen som drev mig skulle göra arbetet så mycket lättare. Det stämmer till viss dess, jag får mycket ut av mitt arbete men det betyder inte att det inte också tar mycket av mig. Inspirationen kommer inte alltid vara på topp och även då den är det är det viktigt att inse vikten av att vila.

En av de viktigaste sakerna jag lärt mig efter att jag utexaminerats är kanske just insikten att även mitt yrke är ett arbete. Att vara fotograf eller kreativ företagare är inte hela min identitet och jag vill att det ska finnas utrymme för mera i mitt liv.

Jag är glad över att mina fotograferingar visst känns som jobb och att jag är glad över att få pricka in lediga dagar i kalendern. För även om du jobbar med något som en ”brinner för”, ja kanske till och med främst då, måste du se till att vila så att du inte jobbar ihjäl dig. Är det passionen som eldar på så finns det ingen måtta och risken är till och med större att den där väggen aldrig kommer emot och du att du inte ens märker av din utmattning.

 

Blomstrande herbarium bläck teckning Blomstrande herbarium bläck teckning

 

Sommaren är min mest stressiga period och därför kändes det extra viktigt att ha ett eget projekt på gång som jag själv kunde njuta av under sommaren. Inget för stort eller krävande, något som skulle ge mig energi och hjälpa mig ta tillvara sommaren.

Jag bestämde mig för att göra ett herbarium eftersom det uppmuntrade mig att gå ut (motvikt till arbetet inomhus framför datorn), att följa med naturens gång (så det inte kändes som att sommaren bara flög förbi) och ett sätt att öva upp mitt tecknande (helt utan krav eftersom tanken aldrig var att göra något mera av resultatet än att låta det stå i bokhyllan).

 

Blomstrande herbarium bläck teckning Blomstrande herbarium bläck teckning

 

Från april till september har jag plockat och pressat blommor och varje exemplar har fått ett eget uppslag i en vacker anteckningsbok. Med svart tusch har jag sedan på fri hand gjort en enkel, svart tuschteckning av varje blomma. Boken är full av misstag och jag är långt ifrån nöjd med varje illustration men det spelar ingen roll.

 

Blomstrande herbarium bläck teckning Blomstrande herbarium bläck teckning

 

Att ge sig själv tid att göra något helt annat än det en ”borde” göra är ibland det bästa en kan göra. Det här projektet var ett sådant. Sedan vill jag dock påpeka att det lite för lätt blir så att att även viloperioden ska spenderas effektivt och att en måste prestera sitt allra bästa för att verkligen ”ta tillvara” den lediga tiden. Det låter kanske som att min sommar bestod av effektiv arbete och effektiv fritid men det är långt ifrån sanningen. Merparten av de här illustrationerna tecknade jag samtidigt som jag satt inomhus och såg på serier och på det sättet ”slösade” vackra sommarkvällar. Det var vad jag kände att jag behövde just då och därför var det precis rätt för stunden.

Så nu när hösten kommer, gör ett eget herbarium, sy kläder av gamla tyger, se om alla dina favoritfilmer, gå ut i skogen, ät flottig mat, städa ur förrådet eller spela igenom ditt favorit TV-spel. Det spelar ingen roll vad du gör, bara du inte jobbar konstant.

 

Blomstrande herbarium bläck teckning

 

Leave a Reply