Fotografera stilleben

with 1 kommentar

Stilleben har i hundratals varit ett omtyckt målerimotiv. Idag används stilleben inom en mängd olika visuella uttrycksformer och användningsområdet tycks vara oändligt. Vi kan se stilleben användas i modesammanhang, för att presentera mat, sälja en produkt, som motiv på tavlor och som en del av vår inredning. Stilleben är enkla att göra själv men det ligger naturligtvis en hel vetenskap bakom dem om vi riktigt vill snöa in oss.

Personligen älskar jag stilleben, både att fysiskt skapa dem och att tvådimensionellt avbilda dem. Själv finner jag det terapeutiskt att placera föremål och växtlighet i små arrangemang och sedan i stillhet antingen trycka på kamerans avlösare eller fylla en pannå med färg. Stilleben springer inte iväg, går enkelt att ändra efter behag och har ett enormt potential att förmedla stämningar. Inte undra på att stilleben är populära i marknadsföringssammanhang och i skyltfönster. Tingens poesi är inte att underskatta.

 

stilleben01

 

Fotografering av stilleben kan tänkas enkelt men kan i praktiken ofta upplevas förvånansvärt omständigt. Bakgrund, ljus, material, former, färger och särskilt rymden mellan olika ting är alla viktiga aspekter att ta i beaktande för att få en lyckad bild. Nedan skall jag därför demonstrera och förhoppningvis förklara vad som kan vara bra att tänka på när du fotograferar ett stilleben.

Saker att tänka på:

Vad vill jag förmedla med mitt stilleben?

Bilderna nedan är från en fotografering för Celéo som ville ha en marknadsföringsbild för sin nya tjänst som erbjuder stressfritt boende för den som behöver komma bort från vardagens ekorrhjul. Bilden skulle kännas njutningsfull, avkopplande och välkomnande. I det här skedet bör nämnas att Celéo i huvudsak stod för stylingen men att vi arbetade med öppen dialog.

 

Hurdan miljö vill jag ha?

Celéo ville ta bilden utomhus på terassen och gärna så att lavendeln skulle vara synlig.

 

I vilket ljus skall jag fotografera?

Vi ville ha kvällsol för mjuka skuggor, mättade färger och för att få en skön stämning i bilden.

 

Hur skall mitt stilleben se ut?

Vi ville visualisera en skön kaffestund på terassen och valde därför bruksföremål så som glas för kaffet, kaffekanna, fat för örfil och servett men bilden behövde en stark färgklick och då placerade vi ut en liten metallkanna med en blomma i.

 

Hur skall föremålen vara placerade och från vilken vinkel skall bilden tas?

Nu börjat det knepiga. Vi ser helt andra dimensioner med våra ögon och jag kan med säkerhet säga att bilden inte kommer att se ut så som du tror. Ögat tar in så mycket mer, justerar perspektiv, reglerar ljus och ser stillebenet från helt andra nivåer. När du fotograferar kommer allt vara frågan om millimetrar. Du måste hitta vinkeln som påminner om den du ser med ögat och sedan kommer du att måsta flytta på alla föremål så att de ser behagliga och proportionella ut på bilden. Kom även ihåg att bilden beskärs och oftast ganska snävt vilket du ju inte gör med ögonen. Pröva, flytta och pröva om. Här gäller det att ha tålamod.

 

När du tagit i beaktande alla dessa aspekter kommer du med stor sannolikhet att producera ett vackert stilleben. En dynamiskt komponerad bild i ett vackert ljus med en häftig bakgrund kommer att vara imponerande trots att föremålen skulle vara av den icke tilltalande sorten.

Nu till själva demonstrationen. Med bilder försöker jag visa hur det kan se ut och vad vi tänkt på då vi tagit bilderna.

 

Demonstration

 

stilleben-3

Vi sitter vid ett bord i en lummig trädgård, på en terass i kvällssolen med ett ljummet bris som doftar av lavendel.

 

stilleben-4

Men vi vill se litet mer av himlen, trädgården och de gamla trälådorna som lavendel är planterad i och justerar därför kameravinkeln något åt höger.

stilleben-5

Vi placerar sedan ut våra föremål och skjuter undan stolen som tog allt för mycket fokus. 

stilleben-6

På den här bilden ser vi att servetten bör flyttas och att det absolut behövs mera färg i vårt stilleben.

stilleben-7

Blomman var precis vad som behövdes och kaffe i kaffeglaset kunde ju vara på sin plats.

stilleben-8

Efter några minimala justeringar av föremålen är vi nöja med vårt stilleben. Denna bild kunde vara den vi bestämmer oss för.

stilleben-13

Men hur blir det med en annan blomvas? Vi kan konstatera att vasen har fel storlek och material trots att den stämningsmässigt kunde passa.

stilleben-9

Vi återgår till den föregående vasen och är nu nyfikna på hur ett annat perspektiv kunde se ut. Här är vi tvungna att tillföra en sittdyna då stolen tar mer plats ur denna vinkel och här är nackdelen den att det syns mindre av lavendel och att grannens växthus äntrar bilden. Kompositionsmässigt är denna bild eventuellt lite trevligare då bordet inte blir trängt och avskuret.

stilleben-10

Vad händer om vi går litet närmare? Lavendeln går knappt att ana där i bakgrunden, vi får mindre uppfattning om omgivningen men däremot är själva kaffestunden i större fokus. Örfilen ser ju rätt läcker ut där på sitt fat..

stilleben-11

Och ändrar vi lite på perspektivet får vi med den ljumma vinden som får bordduken att långsamt fladdra och lavendeln går igen att ana i bakgrunden. 

stilleben-12

Till slut går vi riktigt nära inpå och beskär bilden som om vi själva satt där på stolen med kaffe och örfil framför oss med en behagligt grön och luddig bakgrund. Vi kan konstatera att vårt stilleben fungerar bra och att en härlig stämning är närvarande på alla bilder. Det slutliga bildvalet kommer att vara en smaksak. Vilken bild skulle du välja?

Förhoppningsvis var min lilla demonstration till någon nytta! Notera även gärna hur öronen på kaffekannan och den lilla stålkannan är vinklade och avstånden mellan de olika föremålen. Skillnaden mellan de två olika blomvaserna är också intressant, tänk hur mycket storlek, färg och material kan avgöra. Kom dock ihåg att placering och val av föremål i vårt stilleben är gjord av en visualist och att du själv kan öva på färdiga stilleben som du hittar runtomkring dig.

Amanda

One Response

  1. Hanna
    | Svara

    Vad roligt att du delar med dig så detaljerat av alla steg och tankeprocess! Mycket inspirerande och lärorikt.

Leave a Reply