Fotografering i dimma

with 2 kommentarer

I söndags vaknade jag kl 7 på morgonen och var beredd att somna om då jag insåg hur tidigt det var. Det räckte dock med ett titt ut genom fönstret för att få mig upp ur sängen. Ute låg nämligen dimman så tät att man knappt såg till grannhuset. jag älskar att fotografer i dimma men eftersom dimman är så svår att förutspå och gäller att handla snabbt. När jag såg att det var alldeles vitt utanför fönstret var jag därför snabb att stiga upp och göra mig klar att åka ut för att fotografera. Vi (jag och min sambo Sebastian som oftast är förvånansvärt positiv till liknande infall) tog bilen ut till Runsala. Jag föreställde mig att fotografera ute vid vattnet men där var dimman nästan för tjock. Vi åkte därför längre in på ön, lämnade bilden vid vägkanten och fortsatte gåendes in på en skogsväg.

Blomstrande fotografera porträtt dimma Blomstrande fotografera porträtt dimma

 

Om någon frågade mig i vilka förhållanden jag helst fotograferar så skulle jag utan att blinka svara i dimma. Jag älskar dimma och hur det sveper in landskapet på ett så drömskt sätt. En annan positiv sak med dimman är att det är ett väder som får de flesta att lämna hemma, även populära stränder och skogspromenader är oftast öde när dimman rullar in vilket betyder att det är färre människor i farten som av misstag kan vandra in bilden. Detta passar den typ av stämningsfulla och melankoliska fotografi som jag tilltalas så mycket av.

 

blomstrande_fotografera_dimma_julia_lillqvist_02 blomstrande_fotografera_dimma_julia_lillqvist_01

 

Jag har fotograferat en hel del i dimma och har med tiden lärt mig några saker som är bra att tänka på.

För det första måste man vara beredd att agera snabbt om man vill ha bilder tagna i dimma. Det är svårt att planera in en fotografering i dimman eftersom det är svårt att beräkna när den kommer rulla in. Vår och höstmorgnar då temperaturen legat kring noll under natten men hunnit börja krypa uppåt på morgonkvisten är en vanlig tid för dimma. Som tätast brukar dimman te sig vara ute vid havet eller över åkrar medan den sällan uppfattas som lika tät inne i staden då avstånden mellan husen överlag är kortare. Man måste även beräkna in varifrån det blåser eftersom blåst får dimma att lätta. Skyddade ängar och insjöar är därför säkra kort om man letar efter dimmiga miljöer.

 

blomstrande_fotografera_dimma_julia_lillqvist_12

 

Rent tekniskt finns det även två saker som är bra att ha i tankarna då man vill fotografera dimma.

För det första så lurar den till synes vita dimman (precis som snön) lätt kameran att det är ljusare ute än vad det egentligen är. Bilder tagna med manuell ljusmätning i dimma blir därför lätt underexponerade. Om till exempel planerar att fotografera porträtt ute i dimman så är det därför bra att hålla koll på hur de tagna bilderna ser ut i kameran. Din modell blir annars lätt underexponerad (för mörk) mot den vita ridån.

För det andra så är det bra att vara extra noggrann när du fokuserar. Jag använder mig själv alltid av autofokus när jag fotograferar men även den funktionen luras lätt av dimman. Om din modell befinner sig långt inne i dimman kommer hen även om du fokuserar alldeles rätt se något suddig ut eftersom dimman som omger hen bildar ett dis framför kameran.

 

blomstrande_fotografera_dimma_julia_lillqvist_14

 

Andra saker jag kan tipsa om att tänka på då du vill fotografera i dimma är att jobba extra mycket med dina kompositioner. Det är lätt att fotografera minimalistiska kompositioner i dimma (som den första bilden i detta inlägg) eftersom bakgrunden försvinner i dimman. Vill du dock skapa mera detaljerade kompositioner så kan du rikta uppmärksamheten till förgrunden. Istället för att fotografera på alldeles öppna platser där dimman ligger som tjockast så kan du därför fotografera t.ex. inne i skogen där dimman istället får bakgrunden (skogen) att verka oändlig då den gradvis försvinner i dimman (den andra bilden i detta inlägg).

Vill du å andra sidan förstärka dimman så att den ser så tjock ut som möjligt på bild så är mitt bästa tips att du fotograferar på avstånd. Väl inne i dimman så ser du den nämligen knappt men står du på håll och fotograferar med teleobjektiv så syns dimman tydligare. Får du ändå inte det resultat du vill ha så kan du lätt förstärka dimman i efterbehandlingen av bilden. Se då bara till att ljusa på högdagrarna och mellantonerna medan du endast mörkar ner de mörkaste delarna av bilden. Fungerar inte det så kan du även skapa ett nytt lager och helt enkelt måla med en vit pensel. Se bara till att det är en mjuk pensel så man inte ser tydliga penseldrag och dra även ner på opaciteten så att den vita färgen blir genomskinlig.

Blomstrande fotografera porträtt dimma Blomstrande fotografera porträtt dimma

 

De sista två bilderna fotograferade jag med kameran på stativ och med hjälp av en fjärrutlösare. Jag var därmed inte tvungen att springa av och an för varje bild jag tog utan kunde styra kameran med hjälp av en liten fjärrkontroll som jag gömde i fickan. Jag har alltid njutit av att fotografera självporträtt och det är genom sådana här fotograferingar som jag lärt mig mycket om porträttfotografi. 

Julia

 

2 Responses

 1. Jag är en glad amatörfotograf och gillar därför i första hand sådant som har med fotografering att göra. Som t.ex. detta med att fotografera i dimma. Dimma kan ge trolska stämningar bara man hinner fram i tid. Med fotografering märker jag hur fort tiden går, ibland är det frågan som sekunder innan ljus eller motiv är borta. Tack för ett bra inlägg om fotografering i dimma!

  • Julia
   | Svara

   Du har så rätt, fotografi handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är så lätt att man missar dimman bara för att man sover lite för länge på morgonen så vill man fånga den på bild är det nog bara att stiga upp rusa iväg.

   Om det finns något annat i fotoväg som du gärna vill läsa om så får du gärna komma med önskemål!

Leave a Reply