Tänker du på ljuset då du fotograferar?

with 1 kommentar

Fotografi är mitt medium. Jag har fotograferat i närmare 10 år och det är något jag fortfarande njuter av. Det härliga med fotografi är att man aldrig blir fullärd (som med all konst) och därför är det alltid lika inspirerande att återuppta fotografin igen efter en inspirationssvacka.

Jag kommer skriva en hel del om fotografi här på Blomstrande eftersom jag känner att det är det område där jag har mest att komma med. Jag är långt ifrån fulllärd, det blir man inte på 10 år, om ens under en livstid. Jag har dock hållit på med fotografi så pass länge att jag vet mina styrkor och en av dem är att se och använda mig av naturligt ljus och det är här jag tänker börja.

Fotografi betyder att skriva med ljus. Det din kamera gör när du använder den för att ta en bild är att den registrerar ljus. Fotografi är ljus och ljuset gör allt i bilden. Vill du lära dig att ta bättre bilder så är ljuset en sak som du kan se över i dina bilder. Tänker du på ljuset då du fotograferar?

Det finns många olika typer av ljus. Nu tänker jag fokusera på det naturliga ljuset eftersom det i mitt tycke är det allra vackraste och mest inspirerande. Det naturliga ljuset ser olika ut beroende på årstid, klockslag och väderlek. Ljuset ser annorlunda ut beroende på i vilken miljö du är och vilka material och färger du har runtomkring dig.

Vill du lära dig att se ljus och att skapa bilder med fokus på ljuset så finns det ett lätt knep du kan använda dig av för att öva. De flesta digitala kameror har i dagens läge möjlighet att fotografera svartvitt direkt i kameran. Testa på detta. När du tar bort all tanke på färg så är det bara former och linjer som återstår och då blir ljuset mycket mera framträdande.

Det är ett väldigt enkelt knep som kan tyckas självklart men att fotografera svartvitt kan hjälpa dig att utvecklas i ditt fotografi. Så lyd ett råd som Nessa Kessinger gav för hur man skapar bra porträttbilder: ”find the light and put a face in it”.

Tänkte dela en serie som redan börjar vara några år gammal men som fortfarande hör till en av mina favoriter. Allt tack vare det där magiska gryningsljuset.

web_DSC_6964 Blomstrande_fotografi_ljus02 Blomstrande_fotografi_ljus01 Blomstrande_fotografi_ljus04 Blomstrande_fotografi_ljus03 Blomstrande_fotografi_ljus06 webDSC_7045-2 Blomstrande_fotografi_ljus05 Blomstrande_fotografi_ljus07

One Response

  1. […] jag redan skrivit i ett tidigare inlägg så är ljuset det viktigaste i bilden. Utan ljus – ingen bild. Vill du utveckla ditt […]

Leave a Reply