DIY Japansk bokbindning

with 1 kommentar

Det här är kanske min personliga favorit bland de DIY projekt vi hittills delat på Blomstrande. Det är ett som är lätt att utföra och anpassa efter svårighetsgrad.  Det resulterar i något du faktiskt har nytta av och vill du inte behålla boken själv så passar den även väldigt bra att ge bort som gåva. Du har gissningsvis redan alla material som behövs hemma och har du inte det så är materialen billiga att införskaffa.

DIY japansk bokbinding gör det själv bind anteckningsbok

 

Japansk bokbindning

Dessa handbundna anteckningsböcker är inspirerade av en japansk teknik för hur man binder böcker. Tekniken skiljer sig från de inbundna böckerna vi ser i affärer på det sättet att dessa böcker inte är gjorda av stora ark som viks på mitten. I den japanska bokbindning så börjar man istället med att skära till alla sidor, samt bokens pärmar, i den storlek och format som den färdiga boken skall ha. Efter det behöver du bara rada din pappersbunt i den ordning du vill ha sidorna i och sedan är det bara att sy ihop bokens rygg.

 

Du behöver:

  • tjockare papper till pärm
  • kopieringspapper till sidorna
  • nål och tråd
  • sax, skalpell eller mattkniv
  • pappersklämmor eller klädnypor

 

 

web_DSCF1855sv web_DSCF2028

 

När du beskurit dina papper och lagt dem i den ordning de skall komma i boken så är nästa steg att du markerar ut hålen för var sömmen skall komma. Hålens position beror helt på vilken design du vill ha på din söm. Ovan ser du sömmen som följande instruktioner resulterar i.

När du bestämt dig för din design och markerat ut var hålen måste komma så använd dig av ett spetsigt föremål, till exempel en skalpell, för att göra hål genom alla bokens sidor inklusive pärmarna. När det är gjort så är det dags att sy.

 

DIY japansk bokbinding gör det själv bind anteckningsbok

 

 

Börja med att endast trä igenom tråden genom det yttersta hålet från innersidan av den bakre pärmen. Lämna trådändan lös, utan knutar, vi kommer komma tillbaka till den när vi sytt klart. Håll nu ihop alla bokens sidor och gå igenom samma hål, det yttersta, men från ovansidan av boken (alltså den främre pärmen) så att tråden skapar ett omslag runt bokens rygg. Nu befinner du dig igen på bokens baksida och gå därifrån vågrätt till nästa hål. Du befinner dig nu på bokens framsida och nu går du efter samma princip igenom samma hål men från bokens baksida så att tråden återigen skapar ett omslag runt bokens rygg.

Upprepa mönstret med första steget då du gör ett omslag runt bokens rygg och fortsätter med andra steget då du går vågrätt. Din söm skapar då ett upprepande mönster som ser lika ut på bokens fram och baksida.

 

web_Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_02 web_Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_06 web_DSCF1980

Bokens framsidan då du gjort klart det första varvet. 

web_DSCF1986

När du då vänder på bokens till baksidan så är det bara att börja fylla i tomrummen i sömmen enligt följande.

När du sytt ett varv längs med bokens rygg så är det bar att vända på boken och sy tillbaka genom att fylla i tomrummen i sömmen. Du borde då komma till samma hål där du började. Dra nu tråden endast igenom pärmens rygg och klipp av. Du kan nu fästa de båda trådarna genom att knyta en liten knut på pärmens insida.

Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_03 DIY japansk bokbinding gör det själv bind anteckningsbok

 

Om det är denna design som du är ute efter så är din anteckningsbok nu klar. Jag ville dock lägga till en annan färg och bestämde mig därför för att lägga till en rak söm. För detta så behövde jag inte göra några nya hål utan jag sydde helt enkelt i de samma som tidigare.

 

Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_09

 

Jag började på samma sidan av boken men i andra ändan så att de båda knutarna där trådarna fästs inte skulle komma på samma sida. Annars gjorde jag precis som tidigare: jag började med att endast dra tråden genom pärmen så att änden lämnade på insidan av boken. Jag fortsatte därifrån med att sy i varje hål längs bokens rygg. När jag kom till ändan så bytte jag väg och sydde tillbaka så min söm fyllde i luckorna. När jag kom tillbaka till det hål där jag började så fäste jag tråden enligt samma princip som jag beskrev tidigare.

 

Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_10

 

Att sy en anteckningsbok tog inte mer än en halvtimme och då var det här ett lite mera avancerat mönster. Jag gjorde därför även några andra modeller av bara farten.

 

Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_14 Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_01 Blomstrande_binda_bok_DIY_anteckningsbok_13

 

Jag älskar anteckningsböcker och använder mig mycket av dem i vardagen. Det här var därför ett projekt som verkligen föll mig i smaken och jag tyckte att det blev speciellt roligt när jag gjorde en serie böcker i samma storlek och format. Tänk dig att paketera in dessa och ge dem i gåva, skulle du du bli glad om du fick ett sådan paket? Det skulle jag.

 

Julia

 

 

 

One Response

  1. […] ner ett morsdagskort utan text här. Söker du ännu inspiration till gåvor så kanske dessa handbundna japanska anteckningsböcker kunde vara […]

Leave a Reply