DIY handgjord relief på papper

with 2 kommentarer

Relieftryck är en populär teknik som betyder att man trycker pappret så att det uppstår en framsida som har en upphöjd textur och en baksidad som är intryckt. På engelska emboss och debossed. Det är en gammal teknik som idag är mycket populär och man ser ofta bland annat inbjudningskort med relieftryck (googla letterpress som är en liknande teknik).

Det här är dock inte någon billig teknik om man går till tryckerier och därför blev jag inspirerad när jag hörde att man kan göra relieftryck för hand. Du behöver inte ens några speciella verktyg eller maskiner.

 

 

Handgjord relief på papper

kostnad: under 5 euro

tid: under 30 minuter

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort

 

Du behöver
 • sax
 • mattkniv eller skalpell
 • underlag eller skärbräde
 • hård kartong eller mdf
 • penna
 • en penna eller något annat litet föremål med en rund spets
 • mjukt och tjock papper. Jag använde mig av akvarellpapper som var 210 g.

 

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort

 

Rita först ut den form du vill att din relief skall ha. Det går att göra vilka former som helst men små och detaljerade mönster kan vara utmanande så börja kanske med en lite enklare mall. Skär sedan ut mallen i hårdkartong eller mdf så har du den stencil som du behöver för att göra din relief.

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort Blomstrande DIY handgjord relief kort
Det är nu det gäller. Arbeta mot ett fönster (eller ljusbord om du har ett sådant) för att kunna se igenom pappret. Stencilen skall ligga mot fönstret och pappret ovanpå.Använd vid behov klämmor eller gem för att hålla stencilen på plats. Tänk på att du måste göra detta steg från insidan av kortet eftersom att reliefen kommer att komma på den sidan av pappret som är mot fönstret.

Använd ett litet föremål med en rund spets, t.ex. ändan av en kulspetspenna. Har du en mera detaljerad stencil kan du använda ett mindre föremål som t.ex. en säkerhetsnål eller ett smygspänne. Tryck ner det mjuka pappret med pennan, börja i mitten för att undvika att pappret spricker. Följ sedan noggrant med kanterna och tryck tillräckligt hårt för att skapa en jämn och hård kant på reliefen.

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort

 

När du är klar kommer den sidan av pappret som låg närmast fönstret att ha en tydlig relief.

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort

 

Det var det, du har nu gjort ditt eget relieftryck.

Vad som är tidskrävande med denna DIY är att göra stencilen. Lövet tog mig kanske inte mera än ca 10 minuter men nedan ser ni ett annat kort jag gjorde i samma veva och den stencilen där det står ”grattis” tog mig cirka 20 minuter att göra. När du väl har en stencil är det dock väldigt lätt att göra själva kortet då själva reliefen inte tar mera än ett par minuter att göra. Du kan använda samma relief hur många gånger som helst så det är inga problem att göra många kort.

Vill man göra det lite lättare för sig så kan man ju förstås köpa färdiga stenciler i plast från en pysselbutik. Jag kom även att tänka på de olika mallarna i plast man hade för att rita som barn. Att göra stencilen för hand är ju dock mycket roligare.

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort

 

Som ni ser så testade jag på 2 olika papper. Det klar vita var ett vanligt akvarellpapper (210 g) jag köpt som ett block från någon supermarket. Det naturvita pappret är ett ännu tjockare akvarellpapper som jag köpt från en pysselbutik. Detta papper lämpar sig ännu bättre för att göra reliefer eftersom det är mycket mjukare. Med det hårdare pappret hade jag lite problem med att pappret ville spricka i reliefen när jag tryckte på för hårt.

 

Blomstrande DIY handgjord relief kort

 

Det var det. En riktigt lyckad DIY som faktiskt gick som på Strömsö. De svåraste stegen är 1. att göra stencilen och 2. att fatta hur av alla vägar man skall ha pappret för att få reliefen på den sidan man vill. Ärligt talar var ju inte det heller så svårt i slutändan. Så ja, en på alla sätt rolig, billig och smart DIY som man kan sysselsätta sig med på en lördag.

 

// Julia

2 Responses

 1. Linnea Dahlvik
  | Svara

  Oj så smart, det här måste jag verkligen ta och testa på! :)

  • Julia
   | Svara

   Vad roligt att du tycker det! Det är en verkligt användbar teknik, vi ska nog försöka utveckla den och använda oss mera av den i något senare projekt. Om du ger den ett försök så får du mer än gärna dela bilder på instagram under hashtagen #blomstrandediy !

Leave a Reply