DIY 3 tekniker att göra egna stämplar

with 3 kommentarer

Om man inte tycker om att teckna och rita så kanske tryck kan vara något för en. Tryck kan man applicera på det mesta; papper, tyg, trä, väggar… Man kan göra planscher, paketpapper, kort, namnlappar, kökshanddukar… ja till och med tapeter om man känner för det. Jag har länge sökt efter fina stämplar i pysselbutiker men aldrig hittat något jag riktigt gillat. Jag bestämde mig därför för att göra egna stämplar istället.

Det här var ett första försök för mig att ge mig in på tryckkonsten och jag ville därför testa på några olika material och tekniker. Några alternativ till den gamla, hederliga potatisstämpeln helt enkelt. Här under har jag listat tre olika tekniker för hur du kan göra egna stämplar hemma.

 

Stämpel i gummi

______________

Blomstrande_DIY_stampel_tryck_06

 

Den mest hållbara stämpeln som är lätt att använda med många olika typer av tryck. Processen att göra en sådan här stämpel är väldigt enkel men den kräver en del fingerfärdighet, speciellt om du vill göra små och detaljerade stämplar.

Material

 • gummi (jag använde mig av vanliga suddgummin)
 • penna
 • mattkniv/skalpell

 

Processen

Rita ut den form du vill att din stämpel skall ha på gummit. Börja sedan med att skära längs konturerna på din ritning. Det är bäst att skära ca 3-4 mm djupa snitt eftersom stämpeln kommer bli lättare att använda om den tryckta ytan är mera upphöjd. Lägg sedan skalpellen på tvären och skär bort ett block av gummit. Upprepa tills stämpeln är klar att användas.

 

Blomstrande_DIY_stampel_tryck_01 Blomstrande_DIY_stampel_tryck_02 Blomstrande_DIY_stampel_tryck_03 Blomstrande_DIY_stampel_tryck_05

 

 

Filtstämpel för tygtryck

______________

 

Blomstrande_DIY_stampel_5

 

När du vill trycka på tyg är det bra att använda ett material som kan suga i sig färgen ordentligt så du får ett tydligt och jämnt tryck. Detta är en mycket enkel stämpel att göra, den passar dock bäst för större tryck eftersom det är svårt att göra fina detaljer i det grova filttyget.

Material

 • filttyg (använd ett tjock tyg för bästa resultat)
 • penna
 • sax
 • lim
 • kloss

 

Process

Rita ut stämpelns form på filttyget. Klipp ut formen och limma fast på träklossen.

Orkar du inte klippa och pilla med filttyget så kan du t.ex. köpa skyddskuddar i filttyg som man använder för att sätta under stolsben. Bara att klistra på en träbit så har du en stämpel som passar bra att använda vid tygtryck.

För att trycka på tyg behöver du en speciell färg som håller i tvätten. Finns att köpas i alla pysselbutiker. Efter att du gjort ditt tryck är det bara att stryka tyget så håller trycket tvätt.

 

Blomstrande_DIY_stampel_4 Blomstrande_DIY_stampel_tryck_04

 

Stämpel av en kavel för större tryck
______________

 

Blomstrande_DIY_stampel_tryck_10

Om du vill göra större tryck och inte vill behöva trycka en stämpel i taget så kan du köpa mjuk softis som du skär ut i olika mönster och limmar på en kavel. Denna teknik passar utmärkt om du t.ex. vill göra eget paketpapper eller vill trycka egna planscher.

Material

 • kavel (köpte min på loppis för 1 euro)
 • softis
 • penna
 • sax
 • lim

 

Process

Ni börjar kunna mönstret… Rita ut formen du vill ha på softisen och klipp ut den. Limma fast på kaveln. Använda gärna lim som håller vatten så kan du tvätta kaveln efter användning.

Jag använde min kavel för att göra paketpapper och använde mig då av vanlig akrylfärg som jag blandade ut med lite vatten. Färgen spred jag över ett ark med bakplåtspapper och rullade sedan kaveln över det så att färgen spreds jämnt över kaveln. Sedan var det bara att rulla kaveln över den yta var jag ville ha trycket.

 

Blomstrande_DIY_stampel_tryck_11 Blomstrande_DIY_stampel_tryck_07 Blomstrande_DIY_stampel_tryck_09

 

Sammanfattning

Av de tre olika teknikerna var det definitivt gummistämpeln som jag tyckte var vinnaren. Den var lätt och rolig och laga och gick lätt att tvätta av efter användning så jag kan spara den och använda mig av den flera gånger. Jag har använt mig av den stämpeln för att trycka namnlappar till gåvor och för att göra kort kuvert. Jag håller nu ögonen öppna efter bättre verktyg så jag skal kunna fortsätta att göra större och mera detaljerade stämplar, användningsområdet är verkligen hur stort som helst. Även om kaveln var lite tidskrävande så skulle det vara roligt att någon gång testa att göra en för att trycka tapeter. Det är dock inget som jag på riktigt tror att jag kommer ge mig in på utan det hör nog till den högen med idéer som bara lämnar på tankestadiet och så ska det få vara. Men tryckkonsten är jag nog inte klar med än så det lär nog bli mera i framtiden, också här på bloggen.

 

3 Responses

 1. Anna
  | Svara

  Fantastiska tips. Stort tack!

  • Blomstrande
   | Svara

   Roligt att du tyckte om det!

 2. Anna
  | Svara

  Strålande ??

Leave a Reply