Börja teckna

with 1 kommentar

Så gott som alla barn ritar och tycker om att rita. Vissa är skickliga (eftersom de har övat mer) men det hindrar inte de andra från att fortsätta njuta av att rita. Skillnaderna mellan dem som ”kan rita” och de som ”inte kan” blir bara större när man blir äldre och till slut så är det bara de som ”kan” som ritar. ”Jag kan inte rita” är en fullständig ursäkt för att som vuxen inte ens försöka ta pennan i hand. Det är både onödigt och tråkigt. Att teckna är som vilket hantverk eller konstform som helst – man måste öva för att kunna utöva det. Om du varken läser eller skriver så försämras ditt språk med tiden och på samma sätt så är det svårt att teckna om man inte gjort det på länge. Speciellt om man inte gjort det sedan man var barn. Det betyder dock inte att man inte i vuxen ålder skulle kunna lära sig teckna om man så vill.

Av oss två är det definitivt Amanda som är bildkonstnären. Hon är otroligt skicklig och bemästrar en mängd olika målartekniker. Själv kan jag njuta av att skissa lite ibland men mitt problem är att jag aldrig har en klar bild i huvudet. Att börja från ett tomt papper känns därför ofta väldigt utmanande (och därför passar fotografin mig bättre). Jag njuter ändå av att teckna och försöker därför komma mig för att göra det nu som då. Svårast för mig är att komma igång och jag tänkte därför idag tipsa om några tekniker och tankesätt som kan hjälpa dig när du sitter framför ett vitt papper och inte vet var du skall börja. När det känns som att dina teckningskunskaper är på samma nivå som de var i högstadiet då du senast hade lektion i bildkonst och var tvungen att rita. Har du kommit längre i din bildkonst så kan du vänta på Amandas mera avancerade inlägg om att teckna med tusch som kommer upp på bloggen nu senare i veckan.

 

Tips för dig som vill börja teckna

____________________

 

  • Sträva inte efter perfektion

Det finns ett känt citat av Salvador Dalí som lyder: ”Have no fear of perfection, you’ll never reach it.” Det är ett bra ordspråk att ha i huvudet när man börjar. Själv är mitt problem alltid att jag inte vet vad jag ska börja. Jag vet att jag vill skapa något vackert och jag vet att det tekniskt sett borde vara möjligt men jag låser mig vid idén om att det måste bli på ett visst sätt och därför blir jag aldrig nöjd. När jag har lust att teckna och har ett vitt papper framför mig så kan jag stirra på pappret i flera minuter utan att rita någonting. Mitt knep för att komma igång då är att bestämma mig för något element, till exempel en färg, ochbara dra ett sträck på måfå. Det måste inte bli perfekt, huvudsaken är att något kommer till pappers.

  • Börja med att rita av något

Att avbilda något är mycket lättare än att rita något från din egen fantasi. Du behöver inte ens rita av ett fotografi, börja med att rita av en teckning som någon annan gjort. Något grafiskt och enkelt. Det är alldeles okej att kopiera (så länge du anger källan du inspirerats av om du publicerar bilden). När du lyckats med att kopiera ett verk som du beundrar så inser du att det är möjligt för dig att göra sådan konst, du har ju tekniskt sett redan ritat en sådan bild med din hand. Gå vidare härifrån genom att teckna av ett stilleben eller ett fotografi.

blomstrande_teckna_tusch_2
Jag ville rita av blombuketten till vänster men vågade mig inte på att rita av den naturtroget. Istället inspirerades jag av blomgrafiken på en gammal plåtburk jag hade hemma . Jag tog motivet och kompositionen från fotografiet för att underlätta skalor och perspektiv men tecknade av blommorna från plåtburken.
  • Försök inte avbilda naturtroget

Det finns en massa olika stilar inom bildkonst och majoriteten av de skickligaste och mest omtyckta illustratörerna avbildar inte helt naturtroget. Du måste inte kunna rita av något fullständigt naturtroget för att kunna teckna. Vanligast är att man är sin egen hårdaste kritiker och därför kanske man inte skall lyssna på sig själv i alla lägen.

  • Börja med att rita konturer

Ett problem man har när man börjar teckna är att man vill bemästra allt. Linjerna, skuggorna och de mjuka färgövergångarna. Istället för att rådda till det med att försöka bemästra allt på en gång så tror jag på att ta en sak i taget. Börja med konturer och detaljer och rita endast tvådimesionellt (perspektiv och djup får du lämna till senare). Börja med att endast rita i svartvitt så kan du fortsätta med att ta in färg och sedan övergå till svårare saker så som skuggningar och färgövergångar (så långt har jag själv inte kommit ännu).

Blomstrande_borja_teckna_01
En grafisk stil med tydliga konturer är lätt att börja med.
  • Börja med tusch

Även om det känns smått omöjligt när man inte ritat på en stund – så undvik att rita med blyertspenna och suddgummi. Det ger dig allt för många valmöjligheter och du kommer troligtvis aldrig vara nöjd med något av det du ritar vilket betyder att du suddar mer än vad du ritar. Hur svårt det än känns så börja därför med att rita med tusch. Ibland blir det fel men det finns ju ett alternativ till att kasta skräpet – du kan ändra lite på bilden du har i huvudet. Som sagt, det finns flera olika stilar och allt måste inte vara naturtroget avbildat. Undvik att sträva efter perfektion.

Blomstrande_teckna_tusch

Den färdiga teckningen (tusch) som jag ritade när jag var övertygad om att jag inte kan teckna.

Julia

One Response

  1. […] är lågt och tröskeln att börja känns hög. Julia har skrivit ett inlägg om det här men jag tänkte att det vore bra att utöka listan med några punkter till och samtidigt svara på […]

Leave a Reply