Blomstrande personer – Sofia Evers

with 2 kommentarer

Sofia Evers, konstnär hemma från Ekenäs men som bor i Mqabba, Malta,  är en alldeles ny bekantskap för oss båda. När vi trillade in på hennes portfolio blev vi genast inspirerade och nyfikna och vill veta mera. Denna intervju gjorde vi därför lika mycket för vår egen skull, eftersom vi ville veta mera om denna synnerligen kreativa person.

Alla bilder i inlägget är Sofias privata.

sofia-presentationsofia-evers-1

 

Vad gör du?

Just nu studerar jag på University of Malta. Jag har precis avslutat ett år av grundläggande konststudier, både praktiska och teoretiska. Dehär studierna ger mej behörighet att fortsätta mot en Bachelor of Fine Arts in Digital Arts, alltså i princip en kandidat examen inom digital konst.

 

sofia-evers-4

Foto: Jaime Viloria

Vad är din bakgrund och hur kom du in på den kreativa banan?

Jag har nog varit intresserad av konst så länge jag kan minnas. När jag var yngre gick jag ofta på museum med min farmor och farfar och jag började sy mina egna kläder med mamma i 10-års åldern. Intresset för fotografering kom ganska tidigt det med. Jag och min bror delade på en analog kamera, och tillsammans med en vän iscenställde jag mitt första foto i skidbacken. Hade också alltid en engångskamera med mig på alla scoutläger, varav dom flesta fotografierna är experimentella med tex ljus, rök och vatten snarare än bilder från själva lägren.

 

sofia-evers-2

 

Hur mycket tid tar ditt skapande av din vardag?

Jag har precis fått sommarlov från mitt första år av konststudier. Under dethär året har konsten tagit upp i snitt 6 timmar dagligen. Ibland jobbar jag kanske bara några timmar i veckan, medan jag andra veckor jobbar dygnet runt.

 

sofia-evers-5

 

Vad gör du när du behöver en paus från ditt arbete?

Jag tycker om att promenera och spela datorspel. Men ofta innebär en paus bara att byta ut arbetet. Om jag till exempel håller på med ett större foto projekt, kan en paus bestå av att teckna eller måla något helt annat.

 

sofia-evers-3

 

Vad är din favorit medium/teknik att jobba med?

Jag jobbar mycket med dator, men jag älskar att blanda in flera medium så som vattenfärger, blyertspenna och olika material. Fotografering har också alltid stått nära hjärtat.

 

sofia-evers-6

 

Finns det någon teknik/konstform du ännu skulle vilja lära dig?

Under våren höll jag mycket på med koppar tryck och etsning. Jag önskar att jag hade utrymmen och resurser för att fortsätta med detta på egen hand, utanför skolan! Jag vill också bli expert på att jobba med vattenfärger, det är ett så fint medium.

 

sofia-evers-7

 

Var letar du efter inspiration?

Jag spenderar farligt mycket tid på Pinterest, och visst är det en bra plattform om man behöver en spark i baken, men jag har märkt att i slutändan kommer inspirationen från min omgivning, böcker och filmer, att betrakta mänskor och konstnärer jag tycker om. Just nu är Ed Weston och Karl Blossfeldt fotografer som inspirerar mej.

 

sofiaevers9

sofiaevers10

 

Vad skulle du ge för råd till någon som vill lära sig det du gör?

Alltså just nu vet jag inte helt vad jag håller på med, annat än att skapa, lära mig och hitta just min nisch inom konsten. Jag tror att jag tidigare kunde ha haft nytta av ordentlig konstruktiv krtik från någon som jag litar på och vet vad dom talar om. Kontakter är också viktigt och att våga marknadsföra sig själv på bland annat sociala medier.

 

Följ Sofias skapande

2 Responses

  1. […] So excited about the interview with me that Blomstrande published today. Read it! […]

  2. Emma/Floristbloggen
    | Svara

    Detta är bara början alltså, så stolt över min bästa vän! Fin intervju!

Leave a Reply