Blomstrande personer – Kavilo photography

with 3 kommentarer

Det är dags för den andra intervjun i serien Blomstrande personer! (Ni missade väl inte den första intervjun med Emilia Kannosto?) Denna gång har vi varit i kontakt med en intressant duo, nämligen det gifta paret Emilia och Ville Kavilo. Själva känner vi dem främst som Kavilo Photography men både Emmi och Ville har även andra projekt på gång som de berättar mera om i vår intervju. Extra glada är vi över att de båda tog sig tiden att svara på våra frågor och det är intressant att se hur olika de kan tänka i vissa frågor. Mera om hur de upplever att det egentligen är att jobba ihop som gifta berättar de också mera om allra sist i intervjun. Det är onekligen ett kreativt och inspirerande par som vi är glada att få lära känna lite bättre!

 

Alla bilder i inlägget är tagna av Kavilo Photography. 

kavilo

Vad är din bakgrund och hur kom du in på den kreativa banan?

 

Emmi: Jag är utbildad restonom, självlärd fotograf och en forever kreativ själ som började förtjäna på mitt skapande när jag började fotografera bröllop med Ville.

Ville: Den kreativa banan i bemärkelse konstnärligt skapande började med poesi och fotografering som tonåring. Båda uttryckssätten handlade om att försöka förstå världen jag lever i. Senare har skådespeleri, matlagning och illustrering lagts till min konstnärliga vokabulär. Under mina akademiska studier intresserade jag mig även för entreprenörskap som ett skapande.

 

Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_06 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_01 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_05

 

Hur mycket tid tar ditt skapande av din vardag?

 

Emmi: Ibland går det veckor, månader utan att jag tar upp en kamera, men sällan går det mer än en dag utan att jag skapar nånting eller tar in nya idéer.  

Ville: Vardags-skapandet tar sig främst uttryck i matlagning, aforismer och fotografering. Jag tror kreativitet är ett uttryck för vår mänsklighet. Det är vår förmåga att kombinera det som redan finns till något som inte ännu finns. I den bemärkelsen skapar jag oavlåtligen i min vardag. Konstnärligt skapande är periodiskt och kan variera från några minuter till 16 timmars bröllopsfotografering.

 

Vad gör du när du behöver en paus från ditt arbete?

 

Emmi: Ser en film (ok flera), lägger på musik som passar till mitt humör eller träffar vänner och familj.

Ville: Pausen definieras av arbetets typ. För det mesta innebär en god paus förflyttning från omgivningen jag arbetar i till en annan omgivning för att göra någonting fysiskt (t.e.x lyfta vikter eller ta en promenad). För monotont arbete använder jag mig av Pomodoro-tekniken (25 min arbete och 5 min paus) för att orka igenom en längre arbetsdag. En dag i veckan firar jag sabbat och arbetar då inte.
Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_14 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_03 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_02

 

Vad är din favorit medium/teknik att jobba med?

 

Emmi: Porträttfotografering i naturligt ljus. Är just nu i en period då jag djupdyker i hur man poserar. Älskar det!

Ville: Nyskapande, intima och ärliga personporträtt genom digital fotografering med hjälp av udda verktyg och nya tekniker.

 

Finns det någon teknik/konstform du ännu skulle vilja lära dig?

 

Emmi: Studio lighting intresserar mig just nu, men det finns ju så många! Drömmer om allt från att lära mig ett hantverk till musik producent till grafisk design. Att slipa på gamla eller träna in nya färdigheter kan vara så tokgivande.

Ville: Illustrering i olika former intresserar mig. Jag fördjupade mig i illustration under vårt sabbatsår 2014-2015. Produktfotografering och bilder för branding är något jag fördjupar mig i för tillfället. Mera om min väg in i illustrationernas värld här och nyare illustrationer kan du se här.

Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_09 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_07

 

Var letar du efter inspiration?

 

Emmi: Jag dras till visuella och auditiva intryck ständigt. (Spotify och pinterest, ka-ching!) Jag vill hitta vackra saker som tilltalar mig och får mig att känna; betydelsefulla samtal, musik, människor som är klokare än mig, vardagsestetik osv. Om jag behöver en boost när det gäller fotografering studerar jag eller lyssnar till min absoluta favorit porträtt fotograf Sue Bryce.

Ville: Jag tror att inspiration kommer som en följd av arbete, inte den andra vägen. Jag blir passionerad av det jag investerar mig helhjärtat i. Motivation är en blandning av bland annat autonomi, bemästrande, meningsfullhet och gemenskap. Engagerar jag åtminstone tre av av dessa så brukar jag bli inspirerad. Det som gör mig entusiastisk att skapa är att utsätta mig för estetiskt meningsfulla händelser som bildflöden, filmer, naturupplevelser, museér och vackra omgivningar/relationer.

 

Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_10

 

Vad skulle du ge för råd till någon som vill lära sig det du gör?

 

Emmi: Hitta till en början den stil/fotograf du allra mest tycker om och försök återskapa dessa bilder. Du kommer lära dig massor!

Ville: Att först definiera om det man göra är bara för en själv eller också för andra. Arbete handlar om att tjänande tillföra värde i världen. Om du endast vill  skapa för din egen del så sök sådant som gör dig entusiastisk och börja imitera det. Om du vill göra ditt skapande till ditt arbete så sök sådant som andra behöver och bli bra på att skapa det så att deras behov möts och ger dig glädje. Mera om arbete och arbetets värde hittar du i en intressant föreläsning här

 

Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_11 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_13 Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_12

 

Hur det är att arbeta tillsammans som par?

 

Ville: Arbetet tillsammans som ett gift par fungerar då vi båda orkar arbeta på en klar kommunikation och ansvarstagande. Vi är båda ansvariga för våra egna behov och kommunikationen av de behoven. Utan kärlek, den ingrodda viljan att söka den älskades goda, skulle det inte fungera. Många kreativa konflikter och utredande av missförstånd är även nycklar i ett gott samarbete som par.

Emmi: För oss hjälper det att ha tydlig kommunikation och en genomtänkt arbetsfördelning. Däri ligger också utmaningen, att vi lätt faller in i antagande och tror att partnern är införstådd i hur man själv tänker och agerar. Ibland fungerar det faktiskt intuitivt och med tiden utvecklas också ett naturligt arbetssätt där vi kompletterar och förstår varann, men det kan dock aldrig ersättas av den öppna kommunikationen. En intressant kuriosa om oss är att vi sällan tycker om samma bilder när det kommer till gallringsskedet i arbetet. Vi har helt enkelt olika smak vilket inte behöver vara ett problem utan snarare en tillgång om man väljer att ta den approachen.  

 

Följ Kavilo Photography

Portfolio | Facebook | Twitter | Instagram

 

Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_15

 

Förutom bröllopsfotografi så är Kavilo även aktiva på flera andra håll. Till exempel med en Foodie Calendar som släpptes i vintras, projektet WNDRNGS och med Nordic Brew Craft. Får du inte nog av detta kreativa par kan du även följa med deras privata instagram konton; Emmi och Ville.

 

Blomstrande_intervju_Kavilo_photography_16

Till vänster en bild från det första numret av WNDRNGS och till höger illustrationen ”The Great Escape”.

3 Responses

 1. Ville
  | Svara

  Tack så mycket Julia och Amanda!

  Fint att få figurera på denna blogg!

  • Blomstrande
   | Svara

   Vi får också tacka! Mera samarbeten behövs mellan kreativa i svenskfinland och vi är glada över att kunna lyfta fram skickliga skapare!

 2. […] den tredje personen som svarar på intervjun i serien Blomstrande personer! (Förra gången var det Kavilo Photography) Linn är en fantastisk bildkonstnär med ett väldigt säreget visuellt uttryck som både […]

Leave a Reply