Blomstrande personer – Fanny Storlund

with 4 kommentarer

Fanny är en illustratör vars blogg och instagram vi båda följt en längre tid. Hon är kreativ utan like och skapar dagligen, hennes sketcher delar hon i olika kanaler och de är alltid lika fyndiga, roliga och smarta. En verklig inspirationskälla som vi därför var väldigt nyfikna på att få veta lite mera om.

Alla bilder i inlägget är Fannys privata.

fannystorlund

Vad är din bakgrund och hur kom du in på den kreativa banan?

Jag är uppväxt på landsbygden i Vörå i en kärleksfull och aktiv familj. Jag har alltid älskat att skapa, pyssla och teckna. Livet har inte varit fullständigt om jag inte skissat åtminstone en katt eller en kropp under loppet av några dagar. Trots att jag fantiserade om att studera på bildartesan i Nykarleby, har jag istället en examen från Vörå Samgymnasium. Det kreativa utbudet var aldrig det bästa där, så jag har jobbat mig fram på egen hand. Jag kände mig ofta malplacerad eftersom min familj och mitt gymnasium båda var väldigt idrottsinriktade, medan jag allra helst bara ville sitta och teckna, läsa och fundera över livet. Som sextonåring fann jag kärleken i blyertsporträtt, och då började jag även ta emot beställningar. Just nu studerar jag litteraturvetenskap i Åbo, så det tar upp det mesta av min vardag, men jag gör ändå mitt bästa för att fortsätta vara kreativ och sträva efter att bli bättre och mera professionell i mitt skapande.

Processed with VSCO with a5 preset


Hur mycket tid tar ditt skapande av din vardag?

För tillfället är det ganska svårt att hitta ordentligt med tid för skapande i och med att mina studier tar upp största delen av min vardag. Trots det hittar jag nog alltid ett och annat kryphål för kreativitet, om inte genom små skisser under föreläsningar, så genom att sitta och sticka vantar under kvällen. Något som gjort mig extra skaparglad just nu är #inktober. Tack vare de dagliga utmaningarna i bläck är det mycket lättare att faktiskt ta sig tid att skapa något än det är i vanliga fall. Om jag dessutom har någon beställning eller projekt på gång försöker jag sätta mig ner och arbeta på dem några timmar under annars lediga dagar.

Processed with VSCO with a5 preset


Vad gör du när du behöver en paus från ditt arbete?

Bakar, stickar, tittar på mängder av serier, och Instagram såklart. Även om jag inte är den mest idrottsintresserade älskar jag att vara utomhus, så en eller annan promenad eller cykeltur blir det nog också.


Vad är din favorit medium/teknik att jobba med?

Just nu är det akvarell tillsammans med fineliners. Det brukar variera mellan favorisering av det eller helt vanlig blyerts.

blomstrande_personer_fanny_storlund_01


Finns det någon teknik/konstform du ännu skulle vilja lära dig?

Absolut! Jag har precis införskaffat Photoshop, så jag vill bland annat lära mig redigera mina alster för att kunna trycka dem. Fotografering skulle jag också vilja djupdyka i. Sen finns det massor kvar att lära om saker jag redan kan en del om, till exempel akvarellmålning. För att vara ärlig tycker jag mina alster kan vara ganska amatörmässiga för att jag bara inte tänker på tekniker och sånt; jag bara följer min intuition och skapar precis som jag känner för att skapa. Så det finns alltid plats för utveckling.


Var letar du efter inspiration?

Överallt, speciellt hos helt vanliga människor både i verkligheten och på internet, bland annat tumblr. Igår satt jag och smygtecknade en tjej i klassrummet. Ofta, speciellt nu under #inktober, är min fina lilla katt Siri min största inspiration. Och så har jag alltid inspirerats av kvinnokroppen i alla former.

blomstrande_personer_fanny_storlund_04 blomstrande_personer_fanny_storlund_06 blomstrande_personer_fanny_storlund_05


Vad skulle du ge för råd till någon som vill lära sig det du gör?

Att strunta i hur resultatet blir, och bara följa känslorna och hjärtat hur klichéartat det än låter. Istället för att jämföra sig med andra är det bäst att leta efter folk och stilar som inspirerar en. Trots att ens hjärna gärna vill tro annat är det omöjligt och meningslöst att jämföra två olika konstnärers verk. Bara go for it. Ens händer har mer att säga genom pennor och penslar än man någonsin kunnat ana.

blomstrande_personer_fanny_storlund_07

Följ Fannys skapande

4 Responses

 1. Camilla
  | Svara

  Så kul att jag har hittat tillbaka :) Sparade denna sida som bokmärke förut men klantade till det så den försvann. Fick en massa jättebra tips av er för några månader sedan som jag har haft stor användning för. Kul, för nu har jag lite att läsa igen :))

  • Blomstrande
   | Svara

   Härligt att höra! Kom tillbaka så många gånger du vill och hör av dig om det finns något speciellt du skulle vilja läsa om!

 2. Camilla
  | Svara

  Såg ditt svar först nu :) Tack vare er så har jag kommit igång ordentligt med ritandet och har som rutin att sätta mig ned och bara skissa av en massa olika grejer någon timme per dag. Tack för det :) Det är egentligen mycket som jag skulle vilja läsa om här i bloggen men främst sådant som är relaterat till att rita. Skiss och skuggtekniker vore intressant :) Hur man tänker när man ritar av saker, t.ex en kaffebryggare, om man ska tänka på perspektiv då för att få dom rätta proportionerna? Jag har ”precis” lärt mig det här om perspektiv men skulle vilja lära mig mer om det och inte bara sådant som jag hittills har hittat på nätet där människor visar hur man ritar vägar, landskap, hus och byggnader i perspektiv..

  Ha en bra dag!!

  Camilla

  • Blomstrande
   | Svara

   TACK! Det finns ju hur mycket som helst att skriva om när det kommer till teckning och bildkonst. Så mycket att lära att man aldrig lär bli ”klar”. För tillfället jobbar vi med större projekt och bloggen ligger därmed nere men förhoppningsvis kommer vi ha möjlighet att fortsätta i framtiden. Vill önska dig massvis med inspiration och skaparlusta!

Leave a Reply