Blomstertryck: tryck med blommor och blad

with Inga kommentarer

Trädgården är i full blom och det känns som sommar. Det varma, soliga vädret får mig att vilja vara utomhus dygnet runt. Skaparlusten är på topp och jag bestämmer mig för att utnyttja alla blommor och blad jag är omringad av och skapa några blomstertryck. Jag använde blommorna och bladen som schabloner och som trycksvampar.

 

För det behövs:

akrylfärg
akvarellpapper
pensel
valfria blommor och blad

 

 

blomstertryck-1

 

 

Jag har länge haft en vision om att skapa något halvabstrakt mönster med blomblad som schabloner men tyvärr blev mitt försök inte särskilt lyckat. Bladen skulle på något vis behöva fästas fast i pappret för nu gled de bara omkring och var svårhanterade.

 

 

blomstertryck-2

 

 

Jag började med att välja ut vilka sorters blommor och blad jag ville ha och placerade ut dem på pappret. Sedan blandade jag färg, tryckte ner bladen och strök med akrylfärgen på och runt bladen.

 

 

blomstertryck-3

 

 

Det var svårt visade det sig. Färgen ville smita in under kanterna och bladet var svårt att hålla på plats. Pionens kronblad fungerade väldigt dåligt då det var så halt och tjockt. De tunnare, mer matta bladen gav bättre resultat. Akrylfärgen fäster bra på bladen men torkar relativt snabbt så det lönar sig att stryka på ordentligt eller sedan blanda färgen med vatten.

 

 

blomstertryck-05

 

 

 

blomstertryck-17

 

 

Som sagt var den här tekniken inte särskilt fungerande i mitt fall. Jag vet inte riktigt vad jag skulle behöva använda för att få bladen att fästa och inte glida iväg. Sinitarra? Tejp? Trycka ner med någon träkloss? Jag vill bevara den vita ytan utan fula märken. Hojta till om ni kommer på hur detta kan lösas! Trots det icke tilltalande slutresultatet tror jag att jag kan utnyttja delar av trycket. Kanske trycket kan användas som en del av ett collage eller i en grafisk produkt. Vi får se!

 

 

blomstertryck-6

 

 

Att stryka färg på bladet och sedan trycka det mot pappret var betydligt enklare och mer lyckat. Även här är det lättare om bladen och blommorna är förhållandevis tunna och lätta att platta ut. Pionbladet fungerade väldigt bra och jag tror minsann jag skall göra ett till tryck men i annan nyans.

 

 

blomstertryck-7

 

 

blomstertryck-8

 

 

De vita små blommorna från en buske, med för mig okänt namn, var svåra att färglägga på grund av de små ytorna och jag var tvungen att trycka blomman knopp för knopp för att färgen överhuvudtaget skulle fastna på pappret.

 

blomstertryck-9

 

 

blomstertryck-10

 

Men slutresultatet blev inte så tokigt ändå.

 

 

blomstertryck-11

 

 

Den här tekniken är i varje fall väldigt enkel och möjligheterna är oändliga men den är ganska kletig så det lönar sig att ha något att torka av händerna med. Jag tänker mig att tekniken passar ypperligt att skapa egna kort med eller som ett enkelt sätt att skapa egna tryck att ha på väggen.

 

 

blomstertryck-015

 

 

Jag tror att jag nästa gång skall trycka med något riktigt stort blad och satsa mera på att välja ut fina nyanser. Ett rabarberblad eller ett ormbunksblad kunde fungera. Blommor är lite svårare att trycka då deras ståndare och pistiller kan vara rätt utstående vilket gör det svårt för kronbladen att tryckas mot pappret. Av denna orsak var klematisens blomma inte optimal medan dess blad å andra sidan gav riktigt nätta tryck.

 

 

blomstertryck-15

 

 

Här i en mysig och lummig del av trädgården satt jag och tryckte. Bilderna visar dock inte den häftiga myggdansen som jag tyvärr hade svårt att uppskatta.

 

 

blomstertryck-12

 

Blomstertryck var roligt, enkelt om än lite kletigt!

 

Amanda

Leave a Reply