Återanvänd ett gammalt verk

with Inga kommentarer

Ibland kan det kännas svårt att komma igång med skapandet och varken idé eller motiv får dig att ivrigt plocka fram dina penslar eller pennor. Då kan det vara läge att göra en tillbakablick och gå igenom tidigare verk du redan skapat. Finns det något verk som tilltalar dig särskilt just nu och som du känner har potential att utvecklas eller helt enkelt förändras?

Att rota igenom sina lådor med gamla verk kan vara bra både för självkänslan och för minnet. Ett verk du kanske inte varit nöjd med i den stunden då det skapats kan ett par år senare inte alls te sig så tokigt och plötsligt inser du kanske även att tusch är något du skulle vilja öva mer på. Att kartlägga ditt arkiv kan både vara nyttigt och inspirerande.

 

reuse-sketch-02

 

 

När jag gick igenom min hög med gamla verk hittade jag en teckning jag gjort för ett par år sedan. Teckningen hade blivit på hälft då jag inte hade kunnat bestämma mig för hur jag skulle slutföra verket. Nu när jag såg arbetet med nya ögon fick jag lust att göra bakgrunden mörk men kände mig trots allt för feg för att verkligen verkställa tanken.

Då kom jag på idén att återanvända det gamla motivet. För att inte riskera misstag men ändå få möjlighet att pröva mig fram beslutade jag mig för att skanna in (jag fotade då arket var så stort) teckningen och skriva ut det på ett nytt ark. Nu var originalet tryggat och jag kunde sorglöst och utan rädsla för ånger måla bakgrunden med akvarellfärger på den inskannade versionen.

 

 

reuse-sketch-04

 

 

Efter några fuktiga penseldrag fick det gamla motivet ett alldeles nytt utseende. Det nya slutresultatet skiljer sig markant från det föregående och jag gillar särskilt den något tungsinta stämningen bilden fick tack vare den mörka bakgrundsfärgen och fördjupningen av skuggorna. Med hjälp av den nya provbilden fick jag möjlighet att göra nya observationer som kan hjälpa mig få mod att försöka slutföra originalet så fort jag fastställt vilken teknik jag vill använda.

Om du hittar ett verk som du känner att du gärna skulle utveckla och återanvända kan du med fördel skriva ut flera inskannade versioner så att möjligheterna blir fler och du inte löper någon som helst risk för att känna dig hämmad. Vem vet, kanske du i slutändan sitter med en serie på tio olika versioner av samma ursprungsmotiv!

 

 

reuse-sketch-03

För att kunna jämföra de två olika versionerna ramade jag även in den nya testversionen.
Nu får de stå framme ett tag tills jag kommit över min beslutsångest.

 

Ett återanvänt verk kan även fungera bra som gåva. Har du kanske en vän eller en familjemedlem som uttryckt sin förtjusning över något du skapat? Gör då om verket och överraska denne med något som du med säkerhet vet att blir uppskattat!

Till slut vill jag slå ett slag för inramade bilder. Då bilden är inramad ökar dess värde* och verket känns mer avslutat. Du kan fynda billiga ramar på loppis eller så har du kanske en bekant som du kan låna ramar av.

* Detta är förstås en högst individuell åsikt och diskussionen om inramat eller ej är både intressant och bör föras.

Leave a Reply