Amandas konstnärsmaterial

with Inga kommentarer

Konstnärsmaterial finns det i det oändliga men jag tänkte skriva om vilka verktyg och tillbehör jag personligen gillar att använda (Julias inlägg om kamerautrustning hittas här). Vi gör således en djupdykning i min låda och ser oss omkring i lägenheten eftersom jag brukar låta en hel del material stå framme både för att inspireras och för att kunna njuta av materialets visuella utformning. Jag kommer från en väldigt visuell och konstnärlig släkt och har därför alltid haft tillgång till material och verktyg. Mycket har jag fått som barn till julklapp och födelsedag, mycket har blivit skänkt av andra familjemedlemmar och mycket har jag hittat på loppis. Jag älskar att vara omgiven av olika sorters konstnärsmaterial då jag själv håller på med en hel del olika tekniker och jag känner inte att något ligger och förblir oanvänt. Visserligen snöar jag in mig på olika tekniker olika perioder men förr eller senare blir någonting ur lådan använt.

Såklart är det onödigt att hamstra på sig en massa som sedan bara står och dammar, men jag upplever ändå att åsynen av ett visst verktyg eller material kan väcka inspiration och vill därför tipsa om att t.ex. ha sina penslar och pennor framme så att tröskeln att skapa känns lägre och att lusten väcks oftare. Jag får åtminstone alltid lust att måla vid åsynen av mina penslar.

Låt oss kolla vad som befinner sig i mitt välorganiserade kaos:

artsupply-2

I denna låda finns majoriteten av mitt konstnärsmaterial och mina verktyg. Här samsas pappersblock i olika storlekar och tjocklekar, akvarell, olje – och akrylfärgtuber, skisshäften, färgpennor av alla de slag, mindre verk, pannåer och annat jox.

artsupply-3

Detta set har jag fått av min mamma och används vid oljemålning. De små glasflaskorna innehåller olja och terpentin för att rengöra penslarna med efter användning. Behållaren är utformad så att oljan och terpentinet inte blandas ihop.

artsupply-4

I en liten plåtburk har jag loppisfyndade bläckstift för min bläckpenna jag fått i julklapp av min morfar.

artsupply-5

I en tub hittas kol som användes flitigt under en sommarkurs och i yrkesskolan.

artsupply-6

Detta är en linoleumplatta och är som namnet avslöjar gjort av linoleum och används för linoleumtryck. Tyvärr har jag inte verktygen som behövs för att karva något för tryck så denna får vänta till framtiden. Den härstammar från en kurs jag hade i yrkesskolan.

artsupply-7

Ett verktyg för att karva och skulptera i lera och en bild på en fjäril som användes för att trycka mjuktryck.

artsupply-8

Mina favoritblyertspennor i olika tjocklekar för att skissa och rita. Hälften av pennor är såklart på vift någon annanstans.

artsupply-9

Jag tror jag äger tre eller rentav fyra akvarellset, men de har alla kommit till användning nu efter en tioårig paus.

artsupply-10

En palett av plast som väl egentligen vore bra för att lätt rengöra efter användning om en bara hade kommit sig för att rengöra det…

artsupply-11

Nu lämnar vi lådan och tittar vad som finns runtomkring i lägenheten. Här på soffbordet i en låda med blandat innehåll finns stora akrylfärgtuber som jag köpt som enskilda exemplar eftersom de tagit slut från setet.

artsupply-12

Mina älskade penslar. Jag har dem i denna glasflaska, i vasen i förgrunden, i ett gammalt glas vid diskhon och sedan kan de hittas löst lite varsomhelst. De flesta är ärvda, gåvor eller souvenirer från resor. Penslarna finns förstås för olika ändamål: akvarell, olja, akryl, tusch och blandade medier.

artsupply-13

Staffliet invigde jag ett par veckoslut sedan och jag kan konstatera att det var ett fantastiskt loppisfynd. Lätt att använda och lätt att förflytta.

artsupply-14

Tuschpennor har jag även liggandes överallt men i denna lilla trälåda finns även ett litet metalletui som innehåller

artsupply-15

svarta kritor. Praktiskt för att enkelt kunna ta med.

artsupply-16

Och i bokhyllan nedanför finns en gammal loppisfyndad vinkelrät linjal.


artsupply-24

Nu tar vi oss en kik in i min korg som jag hade med mig då jag hade lärlingsstipendie och gjorde monotypi. 

artsupply-17

Först behövs ett förkläde för att kläderna inte skall kletas ner

artsupply-18

sedan behövs plasthandskar och trasor för rengöring av tryckplatta och verktyg.

artsupply-22

Till rengöringen behövs olja och terpentin. Jag använder solrosolja och fransk terpentin.

artsupply-23

Tryckfärg smetas ut på plattan med hjälp av förtunningsmedel och gesso. Carborundum är kiselkarbid som med sina små små korn bildar häftiga effekter på ditt tryck.

artsupply-21

Tryckfärgen smetas ut med hjälp av roller, spatel eller pensel.

artsupply-25

Färgen blandas på paletten eller på ett rent fat.

artsupply-26

Tryckplåten är i detta fall av aluminium men inom etsning används en massa andra material som koppar, trä och sten t.ex.

artsupply-19

För finliret används mindre penslar lämpade för oljemålning.

artsupply-20

Mysfaktor fås av spinnande katt.

artsupply-28

Och jag avslutar min rundvandring med detta fantastiskt fina set för japansk eller kinesisk tusch. Man smälter den svarta stången för att få flytande tusch och sedan kan man doppa marmorstämpeln i röd färg och stämpla det färdiga verket. Mycket fint och detta set köpte jag från suomalainen kirjakauppa efter en kurs vi hade i yrkesskolan som var väldigt rolig. Än har setet stått orört. Jag väntar på det rätta tillfället.

Hoppas ni tyckte det var roligt att kika på allt material och verktyg och om det finns ytterligare frågor kring något visst är det bara att kontakta!

 

Leave a Reply